Biblioteket er et sted hvor vi deler!

Bærekraft har en naturlig plass i bibliotekets arbeid, mener de ansatte på Vågsbygd bibliotek. De setter hvert år av tid til å ha gjenbruksfestival med et bredt spekter av aktiviteter.

Portrettfoto av Katrine Tveito

Bibliotekskonseptet i seg selv handler om å dele på ressurser og senke forbruket, og i tillegg er det mye sosial bærekraft i biblioteket som møteplass og som en arena som utjevner sosiale ulikhet. Biblioteket er åpent for alle, og gir tilgang til ressurser som mange ikke har hjemme. Derfor er det ikke så rart at de ansatte ved Vågsbygd bibliotek har valgt seg nettopp gjenbruk og miljø som viktige fokusområder. 

 — Biblioteket er et naturlig sted å ha fokus på miljø og gjenbruk nettopp fordi vi er et sted hvor du kan låne bøker istedenfor å kjøpe, du kan være på biblioteket gratis, du kan låne pc og andre ting etter hva slags tilbud bibliotekene har, du kan skrive ut istedenfor å ha skriver selv. Biblioteket er et sted hvor vi deler, noe som er viktig i fokuset på miljø og gjenbruk, forteller Fagbibliotekar Katrine Tveito ved Vågsbygd bibliotek.

Foto: Helge Dyrholm

Dumpsterdiving og alpakka

Siden 2012 har det vært gjenbruksfestival på Vågsbygd bibliotek, med en eller to uker fylt av forskjellige og annerledes arrangementer og aktiviteter. Gjenbruk og miljø har vært hovedtema, men gjennom årene har de testet mange ulike aktiviteter. De kreative ansatte ved biblioteket har tatt initiativ til noen ting litt utenom den vanlige jobbeskrivelsen.

 — Vi har hatt arrangement tilknytta dumpsterdiving og servert maten vi fant der. Og vi har hatt alpakkabesøk i biblioteket hvor Jegersberg gård snakka om kortreist garn fra alpakkene, forteller Katrine Tveito.

De har også hatt salg av retormøbler i biblitoeket, og kjøpte selv en del møbler som står i biblioteket i dag og er et av særpregene i filialen. En snekker har også laga en skillevegg av gjenbruksmaterialer, etter ønske fra ungdommen i biblioteket.

I år var programmet også variert med mye kunst og håndverk på agendaen. Både garnbyttekveld, verksteder med gjenbruksmaterialer og forskjellige fikse-arrangementer.

— Vi hadde besøk av Lisa Blom som snakket om den rekonstruerte herrebunaden. Den har vi også på utstilling i biblioteket nå. Utstillinga Sting har turne på bibliotekene og viser prosessen bak rekonstrueringen. Dette passet perfekt inn med festivalen vår siden det også handler om å bruke gode materialer og å lage plagg som varer lenge.

Lokalpolitiker Marte Ulltveit-Moe har snakka om boka si: Kan det fikses, og Husflidlaget i Kristiansand har hatt fikselaug, der folk kan komme og få hjelp til å fikse egne plagg.  

Det har også vært mulig å komme innom biblioteket hele perioden for å låne symaskin, bytte stiklinger og garn, donere gjenbruksnett og kjøpe glemte skatter på boksalg.  I det lille pop-up frøbiblioteket med frø fra frøbiblioteket på Tangvall bibliotek, kunne du hente frø til hagen. 

Publisert: 12. november 2024 15:13
Oppdatert: 12. november 2024 15:31