Slik er du mer miljøvennlig i ferien

Sommeren er her og mange kribler etter å reise bort på en etterlengtet ferie. Etter to år med pandemi har vi nå mulighet til å restarte ferievanene våre med et mer bærekraftig fokus! Her får du noen gode tips!

1. Nærtur

Det beste tipset for en mer miljøvennlig ferie er å kutte ned på transporten. For mange handler ferie om å komme seg bort fra sitt vanlige liv. Da trenger man på ingen måte å reise langt, særlig ikke vi som har hele Norges sørlandsdrøm utenfor stuedøra. Nærtur er veldig praktisk fordi man kan tilpasse avreise etter været, slippe å bruke lang tid på reising og endelig utforske de områdene man ikke rekker å se i hverdagen.

Har du for eksempel prøvd å reise med en av badebåtene ut til de flotte badeplassene ute i skjærgården? 

Her finner du de beste ferietipsene for en sommer på Sørlandet.

2. Tenk annerledes om transporten

Det er også gøy med en litt lenger tur når man først har ferie. Om man bruker offentlig transport som tog, buss eller rutebåter i stedet for bilen kutter man fort ned på klimagassutslippene. Her finner du en oversikt over utslipp på ulike transportmiddel. Et ekstra pluss, er at du slipper å lete etter parkeringsplass når du kommer til populære feriedestinasjoner.

Har du noen gang vært på interrail? Det er en opplevelse for livet, for både små og store!

Velger du å ta med deg sykkelen på tog eller ferje mot Europa, kan du få en fantastisk utenlandstur med små klimagassutslipp. Danmark er et flatt og fint land som passer fint for sykkeltur med barn. De minste kan sitte i sykkelvogn. Lad opp med boka Mormor og de åtte ungene på sykkeltur i Danmark! Du finner den på biblioteket.

Vil du litt lenger avgårde på sykkelferie, finnes det mange gode operatører i for eksempel Frankrike, Italia, Sveits, Tyskland og Nederland, som tilbyr sykkelturer med utleie av sykkel, frakt av bagasje og  varierende lengde.

Planlegger du å reise så langt at du må ta fly? Bruk litt lenger tid når du først har kommet frem. Bli to uker på samme sted, istedenfor å ta flere korte helgeturer.

Bruk naturen

Vi er en del av naturen, og i Norge har mye natur. Vi har til og med allemannsretten som gir oss tilgang over alt! En tur i nærnaturen er billig og tilgjengelig for de fleste. Det å bruke naturen til å koble ut hverdagsmaset er en av de beste ferieformene, og det er også en fin måte å bli mer bevisst på hva som må til for å verne om naturen.  

  1. Ta med telt, hengekøye eller lei en hytte. Det er regler for hvor man kan sette opp telt eller overnatte i naturen. Flytt teltet etter to dager, for å sikre mest mulig sporløs ferdsel.
  2. Gå turer i fjellheimen hytte til hytte – det er ofte god tilgang til offentlig transport til de mest kjente utfartstedene.
  3. Ta med fiskestang til et fjellvann (husk å sjekke om det kreves fiskekort der du fisker) eller fisk krabbe i skjærgården.
  4. Forlat naturen like fin som før. Ta med søpla hjem, ikke lag sår i trær og vegetasjon.
  5. Sank mat i naturen - bruk Geitmyra sin fine oversikt over spiselige planter på Odderøya. 
  6. Sitt helt stille og se om du kan observere noe lokalt dyreliv. Ta gjerne med et syltetøyglass og samle innsekter – men slipp de ut etter at de er observert.
  7. Husk bålforbudet! Du kan lage deilig mat på primus – men vær forsiktig med åpen flamme i naturen og følg rådene om det er tørt i marka.
  8. Lei eller lån turutstyr om du ikke bruker det ofte.
  9. Prøv en ny aktivitet som klatring, surfing, stisykling, padling, riding eller lignende. Da får du se naturen fra et nytt perspektiv! I Bua kan du låne mye godt utstyr gratis.
  10. Husk at nasjonalparker har freda natur, med særskilte regler.
  11. Følg merka stier i naturen. Det tar fra 10 til 100 år før ekstra-stier gror igjen og forsvinner. 
  12. Ta flotte bilder!

4. Overnatting

Skal du bo på hotell, campingplass eller ungdomsherberge? Sjekk gjerne ut om overnattingsstedet er miljøsertifisert. De har forplikta seg til å følge visse prinsipper for miljøvennlig håndtering av søppel, renhold og mat og måles på om de overholder dem.

5. Mat og matsvinn

På ferie spiser man gjerne mye på restaurant – hva med å teste ut de mest bærekraftige restaurantene i området du besøker? Gå på vegetarsafari eller sjekk ut den kortreiste maten i byen du besøker. Vegetarmat og lett mat med mye grønnsaker er også godt å spise når det er varmt. Har du testa grønnsaker på grillen for eksempel?

Skal du frakte med deg mat over tid, bruk gjerne en kjølebag, og velg produkter som tåler å være utenfor kjøleskap en stund, slik at du unngår å måtte kaste mat som er blitt dårlig.

Elsker du frokostbuffet på hotell? Forsyn deg bare med det du klarer å spise opp, ta heller flere ganger. Mange hoteller har blitt flinke til å synliggjøre matsvinn på hotellfrokosten, og minner gjestene om dette. Blant annet har mange innført mindre tallerkener.

6. Søppel

Du tar selvsagt med deg søpla di hjem, men hvorfor ikke plukke med deg annet søppel du ser når du er på ferietur? Ha en søppelpose i sekken, og samle det du ser. Dette kan være en fin pauseaktivitet for barna når man har rastepause. 

Prøv også å skape så lite søppel som mulig, slik at du ikke må bære så mye med deg mellom søppelkassene. Ha med en gjenbruksflaske som du kan fylle opp i stedet for å kjøpe engangsflasker. Kanskje kan du til og med ta med deg en kniv og gaffel i sekken om du planlegger å kjøpe med deg mat ut i parken.

Publisert: 14. juni 2022 13:42
Oppdatert: 10. juni 2024 13:54