8 veier til økt livskvalitet og mindre forbruk

Hvordan kan vi øke livskvaliteten samtidig som vi reduserer forbruket? Vi er blitt vant til å tenke at disse alltid stiger samtidig, men det er ikke nødvendigvis sant over et visst nivå. Det finnes en modell med åtte ord på R (engelske) som kan vise oss vei. Hvis du tester ut denne vil du oppdage at livskvaliteten fort kan øke, samtidig som forbruket går ned.

Mann i kajakk i solnedgang

Stopp opp!

Vi må definitivt tenke nytt rundt forbruk. I fjor var «Earth overshoot day» 28. juli. Denne dagen hadde vi brukt opp jordens ressurser for det året, og alt forbruk fra da og ut året førte til en overbelastning av kloden. Norge har et spesielt ansvar. Hvis nordmenns forbruk skulle vært normen for klodens innbyggere ville datoen rykket frem til 12. april, og vi ville hatt behov for 3,6 jordkloder. Hvordan kan vi leve gode og levende liv på en planet?

På engelsk finnes det en huskeregel med tre R´er: «Reduce – Reuse – Recycle. In that order.» Altså: Redusere, gjenbruke og resirkulere – i den rekkefølgen. Noen kloke hoder har utvidet denne modellen til hele 8 R´er, og kanskje de kan bidra til samtalen i lunsjen eller rundt middagsbordet:

Refuse – Stopp opp

Noe av konsumet vårt er helt klart unødvendig, og ting vi ikke trenger. Hva dette er vil selvsagt være forskjellig fra person til person, men alle kan finne noe her. Så er det ikke nødvendigvis lett. Hvert år brukes det milliarder av kroner på markedsføring og reklame. Behovene må holdes ved like, og gjerne økes. Her er det behov for en motbevegelse. Hva er nok?
 

Livskvalitet: Mestring ved å avstå. Bli kjent med seg selv.

Soloppgang over Otra tatt fra Lundsbroa

Det beste i livet er gratis

Reduce – Reduser

Reduksjon av forbruk er i utgangspunktet helt teknologinøytralt, selv om også teknologi kan gi oss mindre forbruk av energi og ressurser. Elbiler er mer energieffektive enn bensin- og dieselbiler. Dessverre er det ofte slik at reduksjon spises opp av vekst og økt etterspørsel, så reduksjonen må være reell.

I global sammenheng er de aller fleste i Norge «styrtrike», og vi kan ha mye å hente på et enklere liv. Endre fokuset fra levestandard til livskvalitet. Være opptatt av hvordan vi har det, foran hva vi har. Forbruk og livskvalitet henger kanskje sammen i starten, men det skal ikke så mye til før det skiller lag.


Livskvalitet: Enklere liv – lettere pust (På engelsk finnes ordet «stuffocation» - å bli kvalt av tingene. Kanskje er det lettere å puste med litt færre ting?)

Reuse – Gjenbruk

Det kommer stadig nye løsninger for gjenbruk, enten vi kjøper brukt eller låner av andre. Kanskje er det også mulig å finne ny bruk av gamle ting? Gamle klær kan fort komme på moten igjen, og vaffeljernet av støpejern etter bestemor egner seg jammen også på bål!

Livskvalitet: Affeksjonsverdi – tingene har en historie.

Repair – Reparere

I Kristiansand har Framtiden i våre hender og Marte Ulltveit-Moe lagt ned mye arbeid for å markedsføre reparatørene i byen. Ulltveit-moe har til og med en egen blogg: Reparatørene kommer! Å for eksempel skifte glidelås i en jakke i stedet for å kaste den er et skikkelig vinn-vinn-prosjekt: Du får beholde jakken din, du støtter opp om lokalt næringsliv og du sparer energi og ressurser for oss alle.

Livskvalitet: Mestring

Nærbilde av hender som syr i en veske.

Det meste kan repareres, her blir en veske reparert under Den store reparatørdagen i Kristiansand

Regift – Gi videre

I stedet for å kaste ting, så kan du gi de videre. Enten til organisasjoner eller enkeltpersoner. På den måten kan andre få nytte av noe du selv ikke bruker. Flere nett-tjenester har gjort dette mye enklere.

En slik gave-økonomi kan kanskje spre seg til tjenester også? Det vil kanskje ikke flytte på datoen for forbruk, men vil gi veldig mange økt livskvalitet. 

Livskvalitet: Å gi til andre.

Recover – Ta vare på

Vi har en knapphet på ressurser, og derfor er det viktig at vi tar vare på dem vi har skaffet oss. Både ved at vi tar godt vare på dem, og ved at de ikke forsvinner ut av kretsløpet. I årene fremover må vi finne smarte løsninger der dette punktet kobles mye tettere på gjenbruk.

Dette punktet rommer også det som på engelsk kalles «upcycling» – kanskje kan litt modifisering gjøre at tingene kan brukes enda lenger? Eller brukes til andre ting?

Livskvalitet: Kreativitet og læring

Recycle – Resirkulere

Nesten til slutt kommer resirkulering. Her går det med både energi og ressurser, så dette er siste trinnet i tankerekken. Samtidig er det et veldig viktig trinn, da vi jo selvsagt ikke ønsker at ressurser skal forsvinne ut av kretsløpet.

Vi er blitt rimelig gode til å gjenvinne bokser og flasker (92% ifølge årsrapporten til Infinitum). Noen klesmerker har også pant på klær, men her er det lang vei frem. Vi trenger også gode livsløpsanalyser for å gjøre det enklere å ta beslutning om når en for eksempel skal skrote den gamle bilen, og så bytte den ut med en elbil.
Livskvalitet: Bidra til at ting ikke forsvinner ut av kretsløpet. Være en del av løsningen.

Rethink – Tenk nytt

Kanskje kan punktene over føre til at du kan tenke litt nytt om forbruk? Et bevisst forhold til forskjellen mellom levestandard og livskvalitet kan være en god start. Det er jo ikke nødvendigvis slik at jo mer du har, jo bedre har du det. Du er ikke alene hvis du har følt deg som en vaktmester i eget liv; med en sykkel som er punktert, og ski som skulle vært glidet. En kjøkkenmaskin som ikke virker, og ting du ikke finner i alle de andre tingene. På engelsk har de som nevnt ordet «stuffocation», som vi kanskje kunne oversatt med «kvelt av alle tingene».

Reklamen gjør også at det er lett å låse seg fast i samme «lag». Velge mellom forskjellige merker. For eksempel typer av brus, mens det beste valget er vann. Eller at fokuset er på bilmerker, mens det råeste valget er å gå over til elsykkel! Da vil du bruke bare 1% av både ressurser og energi.

Vi trenger nye historier, og at økt forbruket ikke blir så definerende for hvem vi er. Tenk om de 8 veiene ovenfor kunne vært mer definerende? Hvordan vi har det (livskvalitet) er kanskje ikke så lett å måle, men både kloden og vi ville tjent på at vi ble mer opptatt av det. Hva er det som gjør at du kjenner deg levende? Antagelig er det flere som kan huske sitt første kyss, enn den første t-skjorta som ble kjøpt med egne penger. Naturopplevelser, mestring, relasjoner og mye annet kan du få masse av nesten helt uten forbruk. I stedet for at vi stadig skal konsumere mer, så kunne vi kanskje konsumindre? Kose mere?
Livskvalitet: Mer av det som virkelig betyr noe i livet.

Vi lever alle forskjellige liv, og derfor er det lurt å ta utgangspunkt i ting DU synes er viktig, og som er enkle å endre for DEG. Vi som kommune tar også fatt på dette på mange forskjellige nivåer. Hvor er de lavthengende fruktene? Hvor vil du begynne? Dette kan fort bli en vinn-vinn-situasjon: Bra for deg – bra for planeten.

Person som meditererved Grønningen fyr i Kristiansand.

Meditasjon ved Grønningen fyr i Kristiansand.

Publisert: 13. mars 2023 14:35
Oppdatert: 15. mars 2023 14:49