Etter flere år med arbeid har Kristiansand fått tildelt "Merket for bærekraftig reiseimål" fra Innovasjon Norge.
Tina Norheim Abrahamsen fra Business Region Kristiansand, daglig leder i Visit Sørlandet, Hege Julianne Nevestad, direktør for reiseliv i Innovasjon Norge, Aase Marthe Horrigmo, prosjektleder for sertifiseringen Mona Konuralp fra Visit Sørlandet, Ellen Kristin Saltermark fra Innovasjon Norge Agder., varaordfører Charlotte Beckmann Finnestad, og bærekraftsansvarlig i Kristiansand kommune, Ingvild Gundersen Little.
Varaordfører Charlotte Beckmann Finnestad tok i mot merket på vegner av byen.
— Jeg er så glad for at vi kan stå sammen om dette, det er virkelig noe jeg brenner for! Det er kommune 3.0 å være sammen, ta det videre og, trekke samme vei. Og vi trenger alle de ulike aktørene for å utvikle oss! Når flere ser det med ulike øyne vokser vi og blir større, sa Finnestad.
— Dette er en milepæl ikke en målstrek, sa Aase Marthe Horrigmo, direktør for reiseliv i Innovasjon Norge, da hun delte ut merket. — Om tre år skal Kristiansand resertifiseres, og da skal dere ha kommet enda lenger i bærekraftsarbeidet, eller så henter vi merket tilbake, la hun spøkefullt til.
Det er mye arbeid som er lagt ned i å møte de strenge kriteriene som kreves for å få merket. Visit Sørlandet har jobbet sammen med Kristiansand kommune og flere næringslivsaktører over flere år. Alle er likevel opptatt av at dette ikke betyr at Kristiansand nå har blitt et "Bærekraftig reisemål", men at man har forpliktet seg til å jobbe videre med bærekraft og stadig forbedre seg på alle områder som påvirker byens miljømessige, økonomiske og kulturelle fotavtrykk.
Kontrolløren, som har sikret at Kristiansand møter alle kriterier, løfter frem Kristiansand som en foregangskommune i sitt klima- og miljøarbeid og har gode planer for å redusere klimautslipp og miljøpåvirkning. Kommunen er langt fremme på Miljøfyrtårnsertifikater, og aktivt bidrar for å øke antall miljøsertifiserte virksomheter. Gjennom sertifiseringsprosessen er det også rapportert på antall dispensasjoner for bygging i 100-metersbeltet, merkede turstier, friluftsområder, friluftstoaletter, vannkvalitet og renovasjon. Arbeid med vår kulturhistorie og kulturminner er også et viktig aspekt. Kommunale planer, strategier og dokumenter viser at bærekraftsarbeidet er godt forankret i kommunen. — Alt vi har rapportert på, og dermed alt vi gjør, viser veldig tydelig at bærekraftsarbeidet er tverrfaglig, og noe vi sammen har fått til, sier Charlotte Beckmann Finnestad.
På utdelingen fortalte Christine Berhus fra Dyreparken om noe av sitt arbeid med å blant annet bidra til å bevare den utrydningstruede Norsk damfrosk, og hvordan de jobber med å inkludere både pensjonister og ungdommer i arbeidsflokken sin.
Ricardo Sousa fra hotell Caledonien, fortalte om at deres gjester i stadig større grad forventer at hotellet kan levere bærekraftige tilbud. De arbeider blant annet med å selv dyrke urter og kompostere jord i hotellets lokaler, og har fått bikuber på taket som kan bidra til å bevare det urbane biomangfoldet i sentrum.
Benjamin Turan Dogan fra Tilstede mat og mer fortalte om hvordan de gikk frem for å starte den første vegetarrestauranten i Kristiansand, og hvordan de har gått frem for å velge så kortreiste og bærekraftige råvarer som mulig.
Merkeordningen har internasjonal standard og eies og driftes Innovasjon Norge. Denne anerkjennelsen er et kvalitetsstempel som gis til reisemål som arbeider systematisk for å redusere den negative miljøpåvirkningen av turisme, samtidig som de styrker lokale verdier og bidrar til en sunn økonomisk utvikling. Aase Marthe Johansen Horrigmo, direktør for reiseliv i Innovasjon Norge delte ut merket til varaordfører Charlotte Beckmann Finnestad.
Publisert: 20. august 2024 8:05
Oppdatert: 20. august 2024 9:37