Earth Hour – 10 tips til frakobling

Helt siden 2007 har WWF arrangert Earth Hour over hele verden. Da har det handlet om å slukke lyset i en time. Nå haster det, og de seks neste årene mot 2030 blir kritiske. I 2024 er Earth Hour 23. mars kl 2030 - bli med du også!

Sømsgruva

Kanskje kan du oppdage noe nytt i nærnaturen under Earth Hour? Her ser du den flotte Sømsgruva

WWF Norge skriver på sine nettsider:

«De neste seks årene er kritiske for fremtiden vår. For å unngå at jordkloden får uopprettelige skader må vi sørge for at den globale oppvarmingen holder seg under 1, 5 grader. Vi må dessuten reversere naturtapet innen 2030, slik at vi kan gå inn i et nytt århundre med mer, og ikke mindre, natur enn det vi har i dag.»

Derfor får Earth Hour nå et utvidet fokus. Ikke bare oppfordres du til å slå av lyset, men også til selv koble av og ta en pause fra hverdagen (#BiggestHourForEarth). Bruke 60 minutter på noe positivt for naturen og deg selv.

Vi har satt sammen 10 tips til hva du kan gjøre:

Man sitter ved  bål

1. Flymodus

Mobilen tar mer og mer av oppmerksomheten vår. Vi trenger å ta den tilbake for å skjelne mellom hva som er viktig og uviktig.

2. Nærnatur

Hvor kjent er du i nærområdet? Plukk ut et sted i nærnaturen du kan besøke denne kvelden. Kanskje poppe popcorn på bål? Husk sporløs ferdsel.
 

Stein i blikkstille vann

3. Fellesskap

Hva med å bruke denne timen til å lage en sunn og naturvennlig middag sammen?  Kanskje over et bål utendørs, eller på vedovn inne? Hvis det er for sent med mat 20.30, så kan dere kanskje spille et brettspill eller leke en selskapslek?
 

4. Stillhet

Vi lever i en verden med mindre og mindre stillhet. Kan du bruke denne timen i stillhet et sted? Enten inne eller i naturen. Hva dukker opp i stillheten?

5. Lese og lære

Kanskje kan denne timen være startskuddet for å lære nye ting om natur og klima? Bøkene til Maja Lunde kan være en god start i skjønnlitteraturens verden, og klassikeren "The Silent Spring" er kommet på norsk under tittelen "Den tause våren" (av Rachel Carson) . Ta gjerne en tur på biblioteket i forkant for å bli inspirert.
 

6. Plukke søppel

Hvor mye søppel kan du finne der du bor eller langs en strand på en time? Er det noe du kan kvitte deg med?
 

Stearinlys på rekke

7. Dype samtaler

Hva med å bruke denne timen til å snakke om ting vi ikke snakker om til vanlig. Slå av lyset, tenn stearinlysene og sett i gang. Her er noen spørsmål du kan sjekke ut:
- Hva er den råeste naturopplevelsen du har hatt?
- Hvis vi ikke hadde hatt tilgang til olje, hvordan hadde verden sett ut da?
- Hva tar du for gitt i livet ditt?

8. Livskvalitet

Vi trenger alle høy eller enda høyere livskvalitet. Skriv ned en liste med 10 ting du elsker, og sjekk ut hvordan disse tingene scorer på natur- og klimavennlighet.

9. Enkelhet

Livene våre er både fulle og hektiske. Er det noe du kan klare deg uten (link til redusert forbruk – økt livskvalitet), eller er det noen måter du kan leve langsommere på?
 

10. Meditasjon

Kanskje er det denne timen du skal bruke for å tenke gjennom livet ditt og hva slags forhold du har til naturen. Synes du det er vanskelig, så kan du starte med å holde pusten så lenge du kan kl 20:30 den 25. mars. Etter en stund vil du bli veldig takknemlig for den naturen rundt deg som gir deg luft du kan puste i. Så kan du gå videre til rent vann, mat osv.

 

Vi håper at noen av disse punktene kan være til inspirasjon, og hvis vi kommer over lokale arrangementer vil vi linke til den i kalenderen.

Send gjerne denne artikkelen til andre – gjør noe sammen 23. mars kl 2030!

Publisert: 16. mars 2023 19:16
Oppdatert: 10. juni 2024 13:49