Forbruk mindre og bruk omigjen

I Kristiansand produserer hver enkelt av oss mer avfall enn gjennomsnittsnordmannen, med 531 kg i 2020. Dette er en tredobling fra 1991. Produksjonen av varer en stor kilde til utslipp, og dersom varene kjapt havner i søpla skaper produktet store utslipp både ved produksjon og ved kasting.

For eksempel står klesindustrien for 8 prosent av alle utslipp globalt, og å produsere en mobiltelefon krever et utslipp på omtrent 64 kg CO2. Resirkulering og gjenbruk er viktig, men det viktigste av alt er å forbruke mindre, slik at det ikke er behov for å produsere like mye. Bilde fra Fremtiden i våre hender - se flere utslippsberegninger

1. Reparere  - Mange butikker tar imot varer til reparasjon. Det finnes også mange flinke reparatører i Kristiansand, for eksempel skomaker, systue møbeltapetserer og mobilreparatører. En regnjakke med hull kan faktisk bli helt tett igjen, med rett behandling. Se kartet nederst i saken for en oversikt over reparatører. Du kan også bli med i Fikselauget som møtes på Bølgen bærekraftssenter. De stiller med symaskiner og kompetanse og hjelper deg med å reparere klærne dine.

2. Låne - Veldig mange av tingene våre blir lite brukt. For eksempel blir en drill i gjennomsnitt brukt 12 minutter i løpet av sin levetid. Lån en de gangene du trenger det, i stedet for å ha en liggende i boden. Det dyre turutstyret du trenger til den ene påska på Hardangervidda, får du brukt det igjen? Lån utstyr av venner og familie, eller bruk tjenester som Bua, biblioteket, jernvarebutikkers utlånsverktøy osv.

3. Bytte - En fin måte å senke forbruket på er å bytte med venner og familie. På den måten kan man få seg noe nytt, og bli kvitt noe man er lei av. Kanskje finne noen andre glede i det du selv er lei av eller har vokst fra. Arranger byttekvelder for klær, kjøkkenutstyr, interiør, barnetøy og andre ting du ikke lenger trenger.

4. Dele - En del utstyr trenger man, men alle i nabolaget trenger ikke eie det. Gå sammen med naboene om å kjøpe inn henger, hageutstyr, driller, verktøy, snøskuffer og andre ting, som kan stå i en fellesbod tilgjengelig for alle. Det går også an å dele på ting som bil, el-sykkel og lastesykkel i stedet for at alle har to biler hver. Det finnes bildeleringer som tar seg av vedlikehold og systemer for utlån.  

Tips til hvordan dele utstyr i nabolag/borettslag

5. Kjøp brukt - Dersom du må kjøpe et produkt, sjekk først om du kan finne det brukt. Det finnes flere gode nettportaler for brukthandel, f.eks. finn.no og appen tise, med godt utvalg av alle slags produkter. I Kristiansand finnes også mange gode bruktbutikker med både klær, interiør og utstyr. Se en oversikt i kartet nederst i saken. En del bedrifter har også begynt å reparere og selge brukte mobiler med garanti.

6. Kjøp kvalitetsprodukter - Produkter i naturlige materialer av god kvalitet, vil som regel vare lenger, og det blir ikke nødvendig å kjøpe nytt så ofte. Produkter i materialer som heltre, lær, lin og bomull vil slites på en fin måte. For eksempel vil et bord i heltre kunne slipes ned dersom det får mange hakk.

7. Finn en ny hobby - Ikke la tingene bli en hobby i seg selv. Man får mer lyst på ting, og flere anledninger til å handle dersom man hele tiden er i butikker eller scroller i nettbutikker. Bare gjør noe annet!

Kristiansand gjenbruksguide

Kristiansand Gjenbruksguide er laget av Framtiden i våre hender i samarbeid med MDG. Denne oversikten viser alle reparatører (skreddere, skomakere, sykkelverksteder, mobilfiksere etc) og brukthandlere i Kristiansand. Skal du reparere noe, for eksempel et nettbrett, bruk søkefeltet og du får opp verksteder som tilbyr denne type reparasjoner.

Publisert: 21. april 2022 14:20
Oppdatert: 10. mai 2022 15:45