Dyreparken er en del av prosjektet Havet begynner her, og tar grep for å redusere mengden engangsartikler. Foto: Dyreparken
Dyreparken er svært opptatt av å holde det rent og innbydende i parken. Nå skal de også redusere mengden engangsartikler – og sørge for enda mindre søppel på avveie.
- Alle som jobber hos oss plukker med seg søppel når de beveger seg rundt i parken. Selv om gjestene våre er flinke til å bruke søppelkassene, er det ikke til å komme bort fra at det glemmes litt her og der, sier Åkki Lidi.
Hun er ansvarlig for spisestedene i parken, og det er nettopp i forbindelse med mat og drikke at det fort blir mye avfall.
- Vi har søppelsorteringsstasjoner ved alle spisestedene, samt mange søppelkasser plassert rundt om i parken. Men vi ser jo at spesielt smått engangsutstyr til mat og drikke kan ende opp utenfor søppelbøttene.
Derfor var parken kjappe til å takke ja da de ble invitert med på initiativet Havet begynner her.
Bilde til venstre: Åkki Lidi er ansvarlig for spisestedene i Dyreparken. Foto Dyreparken.
- Det gir oss ny innsikt fordi vi lærer av de andre som er med i prosjektet, og det gjør oss selv mer bevisste. Det er bra, for alt som handler om bærekraft, læring og tiltak er interessant for oss.
Og nå tar de flere grep. I første omgang handler mye om å redusere mengden engangsartikler.
- Vi har allerede latt oss inspirere av kollegaer i Fårup, så vi har bestilt noen helt nye drikkebegre til kald drikke som brettes ut med en drikketut. Alt er i ett stykke, og dermed unngår vi at det havner lokk på avveie.
Det blir mindre engangsutstyr når du bestiller mat i Dyreparken. Foto: Dyreparken
Et annet tiltak er å ta tilbake litt av praksisen før pandemien.
- Under pandemien økte bruken av engangsutstyr til for eksempel ketchup, dressing, salt og pepper. Nå går vi tilbake til større pumper og bøsser.
Dette plasseres på egne matstasjoner slik at kundene kan forsyne seg selv.
- Da unngår vi å dele ut mer enn gjestene faktisk spiser opp, og samtidig slipper de å forholde seg til mer søppel enn nødvendig.
Dessuten er det nettopp de små engangsartiklene som fort havner på avveie.
- De er så lette at de nesten blåser av brettet når gjestene rydder opp etter seg, og de er også så små at de er lett å overse.
Men de kan likevel bli en stor miljøutfordring.
- Vi som jobber med både mennesker og dyr er naturligvis svært opptatt av dette, og derfor ser vi fram til å legge enda bedre til rette for å minimere risikoen for søppel på avveie.
Dyreparken har mange spisesteder og folk beveger seg mye rundt i parken. De er derfor opptatt av at det er enkelt og praktisk for gjestene. Foto: Dyreparken
Samtidig er det viktig å finne løsninger som fungerer for de som besøker parken, fortsetter Lidi.
- Det kan være upraktisk å gå rundt med en kaffekopp i parken uten lokk, om du samtidig skal håndtere små barn og kanskje en barnevogn.
Dette kan løses ved å kjøpe en årskopp som både har lokk og kan gjenbrukes. Og så får fremtiden vise hva Lidi og hennes kollegaer klarer å klekke ut av andre miljøsmarte tiltak, uten at det går på bekostning av det praktiske.
- Samarbeidet med de andre som er med i prosjektet gir oss mer kunnskap. Det gjør det lettere å jobbe videre med å finne flere løsninger som både er brukervennlige og skånsomme for miljøet.
Kristiansand kommune samarbeider med organisasjonen Hold Norge Rent, og tre ulike næringslivsbedrifter i Kristiansand, for å sikre at mindre plast havner i havet gjennom prosjektet Havet begynner her. Det er andre sommeren at kommunen gjennomfører prosjektet. I fjor deltok McDonalds og reduserte store mengder engangsemballasje i løpet av testperioden på 2 uker.
Søppel på avveie er en stor miljøbelastning, og hvert år havner 9 til 14 millioner tonn plast i havet, i følge FNs miljøprogram. Mye av dette er søppel som er mistet på land, som blir tatt med til havet av vind, fugler eller elver. Derfor er det viktig å ha fokus på å hindre forsøpling på land.
I serveringsbransjen benyttes det mye engangsutstyr når folk skal ta med seg mat. Ved å redusere mengden engangsutstyr blir det mindre søppel i omløp.
Les mer om Havet begynner her på nettsiden til Hold Norge Rent.
Publisert: 21. juni 2023 9:59
Oppdatert: 10. juni 2024 13:15