Klesinnsamling til barnehagebarn - Utrolig mange har levert

Fædrelandsvennen har i samarbeid med Kristiansand kommune hatt en stor juleaksjon for å samle inn vintertøy som barnehagene kan dele ut til barn som mangler noe.

- Dette har blitt en kjempefin historie, forteller rådgiver i kommunen Gudrun Svensson og Mariann Solheim.

Aksjonen fungerte slik at innbyggere leverte klær enten utenfor sin egen inngangsdør eller hos Fædrelandsvennen. Ansatte i avisen sorterte og pakka klærne i poser som inneholdt en «grunnutrusning» til et barn i en viss alder. Kommunen har så levert pakkene ut til barnehagene som hadde meldt inn bestemte behov.

Stort engasjement

- Dette har blitt en kjempefin historie. All honør til «Fevennen» som kom på dette. Det har vært så gøy å følge med på deres oppdateringer og se på engasjementet. Barnehagene har kommet med tilbakemeldinger om at det har fungert bra, forteller Gudrun Svensson og Mariann Solheim som er rådgivere i oppvekst i kommunen.

 

- Det har eksplodert, og utrolig mange har levert inn tøy. Det ble til 430 poser med grunnutrustning. Folk har virkelig lagt sjela si i dette, og det har til og med kommet inn hjemmestrikkede gensere. Det kom også inn sekker med garn, og en gjeng damer meldte seg til å strikke tøy, forteller rådgiverne videre.

Fædrelandsvennens lokaler ble fylt av fulle tøyposer, og noe måtte lagres andre steder. Foto: Mariann Solheim

Vil skape kultur for å arve

- Det er stor forskjell på barna i barnehagene, man ser de vi kaller «ullbarn» som har bestemødre i nabohuset som strikker til dem. Andre barn har ikke nødvendigvis gode ullklær, fordi det er dyrt å kjøpe, og kanskje har de ikke foreldre som er vant til å være ute mye og vet hva som trengs, forklarer Solheim.

De viser til at det er noen som er mer vant til å arve tøy enn andre. Det er fint dersom man har et nettverk man kan arve fra, og man kan velge å gjøre det. Dersom du har dårlig råd selv, og kanskje også mangler nettverk å arve fra, er det ikke like enkelt. De rimelige tingene er også gjerne i lav kvalitet og ikke godt nok til å arves videre.

- Vi synes jo ofte det ikke er noe galt i å arve og dele med familie, men vi bør også prøve å gjøre det mer normalt å dele og arve med andre, sier Solheim.

Sparker i gang gjenbrukskulturen i barnehagene

- Vi vil at barnehagene skal jobbe med gjenbruk, og det er bra i et bærekraftsperspektiv både fordi det er bra for miljøet, og for sosial bærekraft, forteller de engasjerte rådgiverne.

De har allerede fått tilbakemeldinger fra barnehagelederne som sier at dette gjerne skulle vært gjort tidligere, og at foreldrene ønsker å ha permanente byttestasjoner eller byttedager i barnehagene.

- Det er ekstra gøy om dette initiativet kan sparke i gang slike ordninger, sier Svensson.

Slik så det ut i Rådhuskvartalet før klærne ble sendt avgårde til barnehagene. - Det har gått omtrent opp i opp, det er ikke så mye til overs. Vi har et lite restlager som vi må vurdere hvordan kan komme til nytte. Vi må se hva vi har og hvem som kan trenge det, avslutter Mariann Solheim. Foto: Mariann Solheim

Publisert: 1. desember 2022 19:25
Oppdatert: 15. oktober 2024 10:07