Lager nye produkter av matrester

Som et bidrag for å redusere bruken av plast og lær, har mange kunstnere tatt i bruk nedbrytbare materialer. Kunstner Naysa Andrades lærer ungdommer hvordan matrester kan få ny verdi som nye materialer.

Naysa Andrade viser frem prosessen

Kunstner Naysa Andrades utforsker hvordan blant annet matrester kan få ny verdi som nye materialer.

Naysa Andrades debuterte med sin nyeste workshop “ Miljøvennlige biopolymerer for en bærekraftig fremtid” i Kristiansand Kunsthall den 30. oktober. Her viste Andrade hvordan ungdommer kunne lage materialer (biopolymerer) av biologiske og lokale materialer som appelsinskall, kaffegrut og eggeskall.  

Utforsker teknologi for mer bærekraftige materialer

Andrade, opprinnelig fra Venezuela og nå bosatt i Kristiansand, har tidligere vært leder for kunstgalleriet Arteriet og utforsker nå bærekraftige materialer. Hennes arbeid kombinerer innovative teknologier og miljøvennlige materialer, som inspirerer henne til å utvikle nye biomaterialer både for sitt eget kunstneriske virke og i undervisning av ungdom. 

I starten av kurset fortalte Andrade om opprinnelsen og utviklingen av biomaterialer, hvordan de kan brukes, og hvilke muligheter de åpner for samtidskunst og design. Biopolymerer, som er nedbrytbare materialer, har blitt en viktig trend blant kunstnere som ønsker en bærekraftig produksjon. Under workshoppen inviterte Andrade deltakerne til å lage biopolymerark, som de deretter kunne bruke til å forme ulike gjenstander. Ungdommene lærte at biopolymerer kan være et reelt alternativ til plast og lær, samtidig som de er fullt nedbrytbare. 

Deltakerne fikk eksperimentere med ulike oppskrifter på biopolymerer og lærte hvilke ingredienser som trengs for å lage disse materialene. De kunne utforske form og tekstur og skape små dekorative objekter som ga dem en forståelse av biopolymerenes muligheter innen kunst, klesdesign og funksjonelle gjenstander. Andrade understreket viktigheten av å lære opp den nye generasjonen i miljøvennlige løsninger som kan bidra til å redusere bruken av tradisjonell plast og lær. 

Planlegger forskningslaboratorium

For tiden er Andrade i dialog med forskjellige institusjoner, som Universitetet i Agder (UIA), og hun søker støtte fra næringslivet i Kristiansand for å etablere et laboratorium der hun kan fortsette sin forskning og utvikle nye biomaterialer.

Andrade arbeider nå med å skape et nettverk og en plattform for ideer, løsninger, design og bevisstgjøring for en bærekraftig fremtid. Hun samarbeider med arkitektene Erick Thomas Allende og Jared McFadzean fra Aksent Arkitekter, arkitekten Haavard Tveito fra Alma Eik, industridesigner Sigve Lien og marinebiolog Henriette Hultmann. Denne workshoppen inngår i hennes arbeid for å finne bærekraftige løsninger og samtidig bevisstgjøre ungdom. 

LES KUNST

Workshoppen «Biomaterialer med Naysa» ble arrangert av LES KUNST – Kristiansand Kunsthalls verksted og møtested for unge kreative i alderen 15–25 år. I samarbeid med KRSbibung organiserer LES KUNST kreative verksteder nesten hver onsdag for denne målgruppen, som finner sted i Verkstedet i 4. etasje på Kunsten og litteraturens hus. 

For mer informasjon og flere aktiviteter, besøk Kunsthalls nettside.

Publisert: 13. november 2024 10:39
Oppdatert: 20. november 2024 8:30