Jula er høysesong for matsvinn. Mange har vent seg til å handle inn litt ekstra av alt, men dessverre får vi ikke til å spise opp alt. Her har samlet noen gode råd for å redde mer mat fra søppelkassa i jula.
Vi dekker fine bord i jula, og vil gjerne at de skal bugne med mat.
Mange planlegger menyen for jula nøye, og det er bra! Når man planlegger godt blir det ofte mindre matsvinn. Her er noen gode råd for å forebygge matsvinn i jula:
Det er forresten ikke bare i jula at vi bør tenke på matsvinn, visste du at hver 5. handlepose som kjøpes i Norge, hver dag, går i søpla? I Kristiansand kaster hver eneste innbygger i snitt 42 kg spiselig mat i året. Det er enda mer enn landsgjennomsnittet på 40,3 kg. Det vil si at vi kaster rimelig mye penger i søpla. En Kristiansandsfamilie på fire personer har i snitt et matsvinn på 168 kg spiselig mat i året. I 2021 regnet Norsus - institutt for bærekraftsforskning ut at en vanlig familie kan spare 10 681 kr på å ikke kaste mat. I år er nok tallet enda høyere siden matprisene har gått opp. Se filmen med info om dette nederst i saken.
Kanskje kan årets nyttårsforsett for hele familien være å slutte å kaste mat, så kan premien være å bruke penger på en morsom familieaktivitet i stedet!
Kristiansand kommune har et godt samarbeid med kokk Trond Moi, som er en mester på å redde mat. Sjekk ut de fine filmene der han viser sine beste triks for senke matsvinnet.
Vi fikk hjelp av restaurantene i byen til å finne gode oppskrifter for å bruke julemat-restene til noe godt.
Film fra Matvett.no
Publisert: 20. desember 2022 10:24
Oppdatert: 5. mai 2023 13:34