Slik har familien spart tusenvis på strømregningen

Familien på Flekkerøy har senket strømforbruket betraktelig det siste året. Det har spart dem for mange tusenlapper på strømregningen. Slik gjorde de det. 

- Både Morten og jentene synes sikkert at jeg maser mye, sier Hildegunn Skage Teinum og innrømmer at hun er familiens strømsparesjef. (Foto privat)

-Vi har klart å senke strømforbruket vårt det siste året med nesten 8000 kWh. Slik strømprisene er nå vi veldig fornøyd med en slik reduksjon. Jeg tør ikke tenke på hvor høye strømregningene kunne blitt uten, sier Hildegunn Skage Teinum (44).   

Eneboligen på Flekkerøya i Kristiansand, der hun og mannen Morten Teinum (49) og deres tre døtrene på 18, 14 og 9 år bor, er på 200 kvadratmeter. Vanligvis har de hatt et årsforbruk på 34000 kWh strøm, men det siste året har de klart å redusere det til 26000 kWh. Akkurat hvor stor besparelsen er i kroner og øre, har hun ikke finregnet på – men hun anslår at den ligger på rundt 15.000 kroner. 

- Motivasjonen har selvsagt vært å spare penger, men den har også vært å senke strømforbruket vårt. For det er jo ikke bra for miljøet at vi bruker mer enn vi må.

Gir beskjed når det sløses

Hildegunn tror familien er over snittet interessert i strømsparing, og henne selv aller mest – noe hun ble for et par år siden da hun begynte å jobbe for et strømselskap. Jobben har lært henne mye om strømforbruk og strømsparing, dessuten har hun med seg en god porsjon strømspare-bevissthet fra oppveksten. Hun husker for eksempel godt wattmeteret foreldrene hadde på kjøkkenet i barndomshjemmet, og de utallige oppfordringene om å ikke sløse med strømmen. 

- Jeg fikk for eksempel høre det de gangene jeg hadde satt varmekablene på badet på høyeste nivå, ikke slukket lyset eller lukket dørene i kjelleren, forteller hun. 

Nå er Hildegunn selv blitt familiens strømsjef.

- Både Morten og jentene synes sikkert at jeg maser mye, sier hun og innrømmer at dersom hun oppdager at mannen har satt på tørketrommelen når strømmen er dyrest, får han en melding med skjermbilde av dagens strømprisgraf. 

- Men nå som strømmen er så dyr, har jeg ikke lyst å bruke mer penger på strøm enn nødvendig fortsetter hun. 

Store og små grep har gitt effekt 

Familien har tatt flere grep for å få ned strømforbruket. Noen har vært enkle grep som knapt krever mer enn litt bevissthet, som å slå av lys i rom man ikke er i eller å unngå å sette på halvfulle oppvask- eller vaskemaskiner.

- I tillegg er vi bevisst på å ikke bruke så mye strøm i de timene strømmen er aller dyrest, som regel mellom morgenen eller klokken 16-19 om ettermiddagen. Jeg følger daglig med på strømprisene for å se når det er billigst å lade elbilen eller å sette på vaskemaskinen eller tørketrommelen.

Andre grep, derimot, har vært dyre investeringer som reduserer strømforbruket umiddelbart – men kanskje ikke svarer seg økonomisk før det har gått noen år. Som for eksempel da huset ble bygd i 2008, valgte ekteparet å bore 100 meter ned i bakken for å installere vannbåren varme. 

- Det gir oss en jevn og god varme i hele huset. Men siden det kan ta litt tid før huset blir varmt med væromslag, så supplerer vi med vedfyring på de aller kaldeste dagene, kommenterer Hildegunn. 

 

Familien fikk 5000 kroner i støtte til installasjon av smart varmtvannsbereder. - Så nå er varmtvannet koblet opp til spotprisene på NordPool og da blir vannet i huset varmet opp når strømprisene er billigst, sier Morten Teinum. (Foto: privat)

Byttet til smart varmtvannsbereder

For noen få år siden gikk den gamle varmtvannstanken i varmepumpa i stykker. Da fikk familien satt inn en vanlig varmtvannsbereder midlertidig. Men at denne krevde mye mer strøm, fikk familien virkelig merke da strømprisene for alvor begynte å stige i fjor høst.  De bestemte seg for å investere i en ny vannbåren løsning med alt integrert, forteller Morten.

- Det kostet skjorta, men vi hadde heldigvis litt forsikringspenger som dekket noen av utgiftene, sier han og legger til at det nok tar noen år før dette er nedbetalt, selv om de ikke har finregnet på det. 

Hadde det vært et helt nytt anlegg, og ikke en oppgradering, kunne de søkt Enova om midler.  

- Men vi fikk 5000 kroner i støtte til installasjon av smart varmtvannsbereder, så nå er varmtvannet koblet opp til spotprisene på NordPool og da blir vannet i huset varmet opp når strømprisene er billigst, sier Morten.

Familien har også oppgradert lysene i huset det siste året. To av dimmerne var ødelagt, og de fikk en elektriker til å sette inn nye, samt bytte ut alle spotlys i boligen med LED-spoter.  

- To av de gamle halogenspottene brukte like mye strøm som alle de nye spottene i hele første etasje, så det er åpenbart en strømbesparelse i dette grepet, medgir Hildegunn. 

 

Via en app på telefonen har familien god kontroll på temperatur og strømforbruk i hjemmet. (Foto: privat)

- Alltid noe å gå på

Selv om familien har gjort mye for å få ned det totale strømforbruket – er det fortsatt ting som gjenstår. Familiens strømsjef mener nemlig at det alltid er noe å gå på når det gjelder strømsparing. 

Deres neste grep blir å få på plass smartladingen til elbilen. 

- Vi kjøpte ny elbil i år og har ennå ikke tatt oss tid til å sette oss inn i hvordan smartladingen fungerer i appen. Det er ren og skjær latskap av oss, sier hun.

Selv om de har vært bevisst på å plugge laderen i bilen når strømmen er billigst, er det ekstra gunstig å smart-styre ladingen fra appen.

- Da kan vi også styre effekten i ladingen, slik at vi ikke plutselig bruker masse strøm samtidig og ender opp med høyere nettleie på grunn av effektleddet, sier hun.

Det ble ekstra aktuelt fra og med i sommer – da myndighetene innførte en ny nettleiemodell, som kort sagt legger opp til at prisen du betaler for nettleie, avhenger av hvor mye strøm du bruker og når på døgnet strømforbruket ditt er høyest. 

I tillegg til å starte med smart lading av elbilen, er det også dags for en ny runde med tettelister rundt trekkfulle dører i boligen til Flekkerøy-familien.

- Disse blir jo slitt, og nå kjenner jeg det trekker et par steder. Så det må vi få fikset for å unngå unødvendig varmetap, sier hun

Enkle og billige grep som får ned strømforbruket ditt:

  • Senk innetemperaturen. Skrur du ned innetemperaturen med to grader, kan du spare rundt 10 prosent av strømmen som vanligvis brukes til oppvarming. 
  • Styr panelovner og andre varmekilder smart med tidsinnstillinger og nattesenking. 
  • Fyll opp vaskemaskiner og oppvaskmaskiner før de settes på.
  • Er det fint vær ute? Tørk klærne ute i stedet for å bruke tørketrommel.
  • Slå av lys i rom som ikke er i bruk, utnytt dagslyset mest mulig og slå av utelys på dagtid. 
  • Slå elektrisk utstyr helt av når det ikke er i bruk, unngå standby-modus og ikke la ladere stå igjen i kontakten etter lading. 
  • Bruk lokk når du koker i kjeler og gryter, og unngå å bruke større gryter eller panner enn du trenger. 
  • Bruk vannkoker for å koke opp vann. 
  • Kutt ned på antallet dusjer og forsøk å holde tiden i dusjen så kort som mulig. Unngå badekar-bading. Monter sparedusj om ikke du har det. 
  • Skift til LED-lys overalt i boligen.
  • Trekker det rundt vinduer og dører? Sett på nye tettelister. 
  • Vurderer du større og dyrere strømspare-prosjekter? Sjekk om du kan få støtte fra Enova. 

Kilde: Enova 

Publisert: 5. desember 2022 13:40
Oppdatert: 5. desember 2022 15:28