- Vi setter i gang konkrete tiltak

Sjømatbransjen er storforbruker av engangsemballasje. Men hos Reinhartsen på Fiskebrygga jobber de målrettet for å få ned forbruket.

Siren H Fredriksen prosjektleder for «Havet starter her» hos Reinhartsen og leder for Bryggekjøkkenet hos Reinhartsen, Helene Bjerland. 

- Vi selger ferskvare som må pakkes inn. Man kan ikke akkurat putte rekene i lomma, sier Siren Fredriksen hos Reinhartsen på Fiskebrygga og fortsetter:

- Men selv om det er utfordrende, ser vi fram til å finne nye løsninger for å få ned forbruket av engangsutstyr. 

Bilde til venstre: Siren H Fredriksen prosjektleder for «Havet starter her» hos Reinhartsen og leder for Bryggekjøkkenet hos Reinhartsen, Helene Bjerland. 

Havet er viktig

Med trente fingre pakkes kilo på kilo med ferske reker og fisk rett fra havet og inn i egnet emballasje, før det sendes over disken. I take-awayen på utsiden plasseres nystekte fiskeburgere i pappbokser, og velsmakende fiskesuppe helles i skåler med lokk. 

- Siden vi har sagt ja til å være med i Havet begynner her, blir vi tvunget til å tenke litt alternativt, men vi liker utfordringer.

Det er samtidig en viktig sak, for hvis engangsemballasje og plast havner på avveie, kan det i ytterste konsekvens havne i havet. Det er skremmende, synes hun

- Det er forferdelig å tenke på all fisk og dyr som blir drept av plast som ender i havet. For oss har det en ekstra dimensjon siden vi tross alt er avhengig av ressursene i havet. 

Papptallerken er nok

Hun forteller at Reinhartsen er sitt ansvar bevisst, og at de har gode løsninger for håndtering av avfall. Men i forbindelse med prosjektet, har de også blitt mer oppmerksom på hva de faktisk deler ut til kundene sammen med maten. 

- Vi har satt oss noen konkrete mål. For eksempel skal vi ikke lenger sette lokk på kaffekoppen og suppeskålen hvis ikke kunden trenger det. 

For dette er kanskje ikke nødvendig hvis du skal spise suppa på bryggekanten. Og noen ganger holder det kanskje også at fiskeburgeren serveres på en papptallerken og ikke i en stor varmebevarende boks.

- Nå er vi i gang med å gå gjennom alle rettene i take-away-menyen for å se hvor vi kan sette inn tiltak for å redusere bruken av engangsutstyr, uten at det går på bekostning av kvaliteten eller servicen. 

foto av uteområdet ved Fiskebrygga

Redusere matsvinn

Hun nevner pumpekanne til ketchup i stedet for porsjonsposer, og dressing rett på salaten i stedet for i en plastboks på siden. Men et like viktig poeng, synes hun, er å legge til rette for mindre matsvinn.

- Vi har begynt å sette fram goodiebag slik at maten som ikke spises kan tas med hjem.

De er også opptatt av å motivere kundene til å kaste rekeskall rett oppi de posene som rekene selges i, for de kan kastes i bioavfallet. Og for å bevisstgjøre kunden og oppfordre dem til å ta med bærenett, har de også bestemt seg for å ta betalt for bæreposen

- Det er vårt ansvar å legge til rette både for mindre matsvinn og for å få ned forbruket. 

HAVET BEGYNNER HER-PROSJEKTET

Kristiansand kommune samarbeider med organisasjonen Hold Norge Rent, og tre ulike næringslivsbedrifter i Kristiansand, for å sikre at mindre plast havner i havet gjennom prosjektet Havet begynner her. Det er andre sommeren at kommunen gjennomfører prosjektet. I fjor deltok McDonalds og reduserte store mengder engangsemballasje i løpet av testperioden på 2 uker. 

Søppel på avveie er en stor miljøbelastning, og hvert år havner 9 til 14 millioner tonn plast i havet, i følge FNs miljøprogram. Mye av dette er søppel som er mistet på land, som blir tatt med til havet av vind, fugler eller elver. Derfor er det viktig å ha fokus på å hindre forsøpling på land.

I serveringsbransjen benyttes det mye engangsutstyr når folk skal ta med seg mat. Ved å redusere mengden engangsutstyr blir det mindre søppel i omløp. 

Les mer om årets prosjekt

Les mer om Havet begynner her på nettsiden til Hold Norge Rent.

Plakat med teksten: For å redusere forsøpling, begrenser vi bruk av engangs i Kristiansand.

Prosjektet Havet begynner her jobber for mindre engangsprodukter i Kristiansand.

Publisert: 27. juni 2023 12:19
Oppdatert: 10. juni 2024 13:15