#1 Utrydde fattigdom

Bærekraftsmål 1 har som mål å utrydde ekstrem fattigdom og halvere andelen mennesker som lever i relativ fattigdom. Vi tror kanskje at fattigdom er utryddet i Norge, men dessverre er det fremdeles mange som har vesentlig mindre penger enn andre. Det er som regel ikke ekstrem fattigdom vi snakker om i Norge, men fattigdom relativ til hva andre har. 

I 2021 var det 3052 barn i Kristiansand kommune som vokste opp i fattigdom. Dette utgjør en andel på 14,1 %. Andelen i Kristiansand ligger noe over sammenlignbare kommuner, og også over landsgjennomsnittet som var 11,7 prosent ved siste måling. Disse barna kan oppleve at de ikke kan delta på fritidsaktiviteter med andre jevnaldrende, få opplevelser eller gå i bursdagen til en kompis, fordi de mangler fotballsko eller penger til en gave. I Kristiansand er heldigvis mange med på faste fritidsaktiviteter, høyest andel er det på mellomtrinnet der 82 prosent deltar, på ungdomsskole og videregående skole er andelen henholdsvis 63 og 47 prosent. Andelen er lavere for 2022 enn den var i 2019, særlig på ungdomstrinnet.

Fattigdom henger ofte sammen med utenforskap. I Kristiansand har det vært en høyere andel mennesker utenfor arbeidsmarkedet enn i sammenlignbare kommuner ellers i landet.

I 2020 var sysselsettingsgraden samlet for Kristiansand 63,8 % i befolkningen 15-74 år, dette er lavere enn gjennomsnittet for sammenlignbare kommuner.  Både andelen sysselsatte menn og sysselsatte kvinner er lavere i Kristiansand sammenlignet med andre kommuner.

Det har overordnet vært en reduksjon i antall sosialhjelpsmottakere, både voksne og unge. Men Kristiansand ligger høyere enn sammenlignbare bykommuner i andel av befolkning som mottar uføretrygd. I 2020 mottok 12 prosent av befolkningen 18-66 år uføretrygd og andelen er økende. En høyere andel kvinner mottar uføretrygd og andel mottakere av uføretrygd øker sterkt med alderen

Noe av det som gjøres i Kristiansand

Hva kan du gjøre?

  • Vær raus og inkluderende. Innby til aktiviteter hvor alle kan delta uavhengig av personlig økonomi.
  • Tenk over hvordan du snakker om fattigdom. La oss sammen skape åpenhet om problematikken og fjerne stigmaet slik at det blir enklere for mennesker som sliter å søke hjelp.
  • Engasjer deg – mange frivillige organisasjoner jobber for å hjelpe mennesker som har havnet i økonomiske problemer. Dette kan være organisasjoner som distribuerer mat og andre nødvendige ting, eller det kan være lag og foreninger som organiserer lavterskeltilbud.
  • Søk kunnskap om bærekraft og bærekraftsmåla. For å kunne ta gode valg og leve bærekraftig trengs det kompetanse.

Publisert: 26. august 2022 13:20
Oppdatert: 23. november 2022 13:23