#4 God utdanning

Helse og utdanning står i en særstilling, ved at tilgang til helse og utdanning både er en forutsetning for og et resultat av sosial bærekraft. Tilgang til utdanning handler om individets og samfunnets kapasitet og fleksibilitet. Kravet er at individer ikke skal møte hindringer som systematisk hindrer dem i å lære og utvikle kompetanse individuelt eller sammen med andre. Muligheten til læring øker individets evne til å håndtere kompleksitet og endringer, og er i mange tilfeller et mer effektivt virkemiddel enn direkte intervensjoner

Foreldreundersøkelsen i barnehager forteller oss at foresatte i Kristiansand er fornøyde med barnehagetilbudet. Elevundersøkelsen og læringsresultater viser at de fleste elever trives godt på skolen og har et godt utbytte av opplæringen.

Frafall i videregående skole reduserer mulighetene i arbeidsmarkedet, øker risikoen for uføretrygd og gir dårligere levekår og helse. Det har vært en økning i gjennomføring i videregående skole de siste årene. Dette gjelder både lokalt og i andre sammenlignbare kommuner. For perioden 2017-2019 gjennomførte 79 prosent av elevene videregående skole innen 5-6 år, andelen i Kristiansand er høyere enn den i Agder og på linje med sammenlignbare bykommuner. Totalt fullførte 20% ikke videregående skole på nominert tid, 5-6 år, i Kristiansand 2017-2019. Det er tydelige sosiale forskjeller i gjennomføring av videregående skole. Det har vært lite utjevning av disse forskjellene over tid.

I 2019 hadde 20 prosent av befolkningen 30-39 år i Kristiansand grunnskole som høyeste fullførte utdanningsnivå, dette er på nivå med landet som helhet og lavere enn andelen i Agder. Siden 2011 har andelen vært svakt økende. 32 prosent av den samme aldersgruppen hadde videregående som høyeste fullførte utdanningsnivå, også her ligger vi omtrent likt med landet og lavere enn Agder. Andelen er synkende. Andelen med universitets-/høyskoleutdanning har økt kraftig i Kristiansand siden 1990, og var i 2019 48 prosent. Andelen er på nivå med landsgjennomsnittet og høyere enn i Agder.

NOE AV DET SOM GJØRES I KRISTIANSAND

  • Prosjektet Flyt bidrar til å forberede overgangen til videregående skole, og dermed styrke ungdommers mulighet for å velge å ta utdannelse og gjennomføre videregående skole.

Hva kan du gjøre?

  • Søk kunnskap om bærekraft og bærekraftsmåla. For å kunne ta gode valg og leve bærekraftig trengs det kompetanse.
  • Kanskje du kan bidra med leksehjelp til noen som trenger det? Flere organisasjoner tilbyr leksehjelp til elever etter skoletid. 

Publisert: 26. august 2022 13:12
Oppdatert: 23. november 2022 14:56