#5 Likestilling mellom kjønnene

Bærekraftsmål 5 handler om å oppnå likestilling og styrke jenters og kvinners stilling i samfunnet. Det er bevist at politisk, økonomisk og sosial likestilling mellom kjønnene bidrar til en positiv utvikling på alle plan.

I Norge har vi kommet mye lenger på likestillingsfeltet enn i mange andre land. Med foreldrepermisjon og god barnehagedekning, har vi flere kvinner i arbeidslivet, og kvinner og menn har mye av de samme rettighetene og mulighetene. Likevel ser vi også i Norge at kvinner gjennomsnittlig har lavere lønn enn menn, og er mindre representert i lederstillinger og styrerom. Av de 200 største selskapene i Norge har bare 14 kvinnelig leder. Vi har også utfordringer med vold, trakassering og sosial kontroll i Norge, som særlig går utover kvinner.

 

I Kristiansand ser vi forskjeller mellom kjønnene på arbeidsmarkedet. I kommunens statusrapport om sosial bærekraft, kan vi lese at 61 prosent av kvinnene er sysselsatte og 66 prosent av mennene. I hele landet er det mer vanlig at kvinner enn menn jobber deltid, men andelen er større i Kristiansand enn i tilsvarende storbykommuner. Av de kvinnene i Kristiansand som jobber, er det 56 prosent som jobber heltid, mens 44 prosent jobber deltid. I tilsvarende kommuner er det 68 prosent kvinner som jobber heltid og 33 prosent som jobber deltid. Av mennene i Kristiansand som jobber, er det 80 prosent som jobber heltid og 20 prosent som jobber deltid.

I Agders LIM-plan kommer det frem at kvinner generelt har lavere tilknytning enn menn til arbeidslivet og at arbeidslivet og utdanningsvalgene er preget av tradisjonelle kjønnsroller. Det er ikke bare færre kvinner enn menn i lønnet arbeid, kvinnene velger oftere yrker med lavere lønnsnivå, i tillegg til å jobbe mer deltid enn menn. Alle disse faktorene fører til at kvinner har lavere inntekt enn menn, noe som påvirker levekårene. Generelt er det kvinner med innvandrerbakgrunn som har høyest arbeidsledighet, og denne gruppen er det spesielt viktig å ha fokus på.

I Kristiansand har vi også en kjønnsforskjell på gjennomføring av utdanning. Kvinner fullfører i større grad enn mennene videregående utdanning. I tillegg har det vist seg at gutter har dårligere karakterer enn jentene, og strever mer med skolearbeidet.

I dagens Norge er det fortsatt slik at noen grupper er underrepresentert i politiske organer, viktige styrer og nettverk. På Agder ligger vi dårligere an enn landsgjennomsnittet på de områdene der dette måles. Kvinner er dårligere representert i lokalpolitikk, og det er færre kvinnelige ledere i Agder enn andre landsdeler.

Noe av det som gjøres i Kristiansand

  • Flere nettverk jobber lokalt med å styrke likestillingen i arbeidslivet i Kristiansand, for eksempel U40-nettverket og Women in business.
  • Kristiansand kommune jobber med å skape flere heltidsstillinger 
  • En by for alle-uka arrangeres i Kristiansand i uke 6 hvert år. Uka markerer viktigheten av likestilling, inkludering og mangfold.
  • Jenter og teknologi - et initiativ fra UiA som senere er blitt nasjonalt. 

Hva kan du gjøre?

  • Snakk om det! Bidra til å spre kunnskap på likestillingstemaer i din omgangskrets.
  • Vær oppmerksom og krev likestilling i situasjoner du legger merke til.
  • Tenk på hvordan du snakker, og si fra om du opplever at noen snakker nedverdigende om kvinner. 

Publisert: 26. august 2022 13:10
Oppdatert: 23. november 2022 14:58