FNs bærekraftsmål 8 har som mål å fremme varig, inkluderende og bærekraftig økonomisk vekst, full sysselsetting og anstendig arbeid for alle. For at det skal kunne skje må vi skape en rettferdig økonomisk vekst og nye arbeidsplasser. Det betyr at vi må inkludere de unge i arbeidsmarkedet, sørge for fast og trygt arbeidsliv, legge til rette å få flere kvinner i arbeid og redusere uformelt og svart arbeid. Arbeidernes rettigheter er under angrep fra i mange land. Norge har også en jobb å gjøre for å nå målet om anstendig arbeid og full sysselsetting, en utfordring som ikke har blitt mindre med koronapandemien.
Flere som deltar i arbeidslivet står i ansettelsesforhold med lav lønn, midlertidige ansettelser og deltidskontrakter. Det betyr større usikkerhet og at flere ikke får deltatt i veksten andre i samfunnet opplever. Drastiske endringer i arbeidsmarked ved kriser rammer spesielt personer med lav inntekt, lite utdanning og usikre arbeidsforhold
I 2020 var sysselsettingsgraden samlet for Kristiansand 63,8 % i befolkningen 15-74 år, dette er lavere enn gjennomsnittet for sammenlignbare kommuner. Både andelen sysselsatte menn og sysselsatte kvinner er lavere i Kristiansand sammenlignet med andre kommuner.
Kristiansand har en høyere andel personer med nedsatt arbeidsevne med minst 50 prosent enn sammenlignbare kommuner. Per desember 2020 var 7 prosent av befolkningen i alderen 18-66 år i Kristiansand (ca. 5000 personer) registrert med nedsatt arbeidsevne. Unge under 30 år er overrepresentert.
Frafall i videregående skole reduserer mulighetene i arbeidsmarkedet, øker risikoen for uføretrygd og gir dårligere levekår og helse. Det har vært en økning i gjennomføring i videregående skole de siste årene. Dette gjelder både lokalt og i andre sammenlignbare kommuner. For perioden 2017-2019 gjennomførte 79 prosent av elevene videregående skole innen 5-6 år, andelen i Kristiansand er høyere enn den i Agder og på linje med sammenlignbare bykommuner. Totalt fullførte 20% ikke videregående skole på nominert tid, 5-6 år, i Kristiansand 2017-2019. Det er tydelige sosiale forskjeller i gjennomføring av videregående skole. Det har vært lite utjevning av disse forskjellene over tid.
I Kristiansand ser vi forskjeller mellom kjønnene på arbeidsmarkedet. I kommunens statusrapport om sosial bærekraft, kan vi lese at 61 prosent av kvinnene er sysselsatte og 66 prosent av mennene. I hele landet er det mer vanlig at kvinner enn menn jobber deltid, men andelen er større i Kristiansand enn i tilsvarende storbykommuner. Av de kvinnene i Kristiansand som jobber, er det 56 prosent som jobber heltid, mens 44 prosent jobber deltid. I tilsvarende kommuner er det 68 prosent kvinner som jobber heltid og 33 prosent som jobber deltid. Av mennene i Kristiansand som jobber, er det 80 prosent som jobber heltid og 20 prosent som jobber deltid.
Kristiansand kommune har som mål å arbeide aktivt gjennom krav og kontroll for et ordnet og seriøst arbeidsliv som sikrer anstendig arbeid for alle, og motarbeide svart økonomi. Kommunen skal legge til rette for økt verdiskaping, høyere yrkesdeltagelse og arbeide aktivt for å skape flere arbeidsplasser.
Publisert: 26. august 2022 13:05
Oppdatert: 9. november 2022 8:33