#2 Utrydde sult

I Norge har de fleste nok mat, og matsikkerheten er generelt god ifølge regjeringen. Norge har fiskerier, beitemark og kulturlandskap som brukes i matproduksjon. Vi har nasjonale mål som skal sikre at disse områdene brukes til å produsere mat for befolkningen. Bondeorganisasjoner har forpliktet seg til å kutte klimagassutslipp i matproduksjon.  Likevel peker sivilsamfunnsorganisasjoner på at Norge kun er 40 prosent selvforsynt, og at det er en utfordring at 3 prosent av matbutikkene kontrollerer 98 prosent av markedet. Det er også flere som har økonomiske utfordringer og som har behov for støtte i form av matutdeling. 

Klimaendringer og miljøproblemer utfordrer matproduksjonen i Norge, og det er viktig å ta vare på jordsmonnet. Vi må derfor jobbe for å sikre matjorda gjennom arbeid med klima.  

Det er også viktig at vi handler lokale matvarer for å hindre matsvinn og transport, og støtte vårt lokale matfat.   

Her til lands er det overvekt, fedme, usunt kosthold og feilernæring blant eldre som er de største utfordringene. En tredjedel av eldre på pleiehjem er underernært, eller i faresonen for å bli det. 15-29 prosent av barn i Norge er overvektige.

Det er også noen som ikke har nok mat i Norge, og i Kristiansand. Organisasjoner som deler ut matvarer har utfordringer med å få tak i  nok mat å dele ut. 

Selv om vi ikke har store utfordringer med sult i Norge, har vi likevel god mulighet til å bidra til å utrydde sult globalt. En av de viktigste tingene vi kan gjøre, er å bidra til å senke vårt eget matsvinn. Det produseres nemlig nok mat til å mette hele jordens befolkning, men likevel er det 1 av 9 mennesker som lever i kronisk sult. En tredjedel av all mat som blir produsert blir kasta. Maten som kastes globalt kan mette 2 milliarder mennesker.

 

Noe av det som gjøres i Kristiansand

  • Bystyret i Kristiansand har vedtatt at Kristiansand skal bli best i Norge på å ikke kaste mat.
  • Kommunen som organisasjon har innført spesifikke klima- og miljømål med årlig oppfølging. Et av disse målene er at mengden matsvinn skal halveres innen 2030 sammenlignet med 2021 tall.
  • Flere organisasjoner deler ut mat til mennesker som trenger støtte. Matsentralen Sør mottar overskuddsmatvarer fra produsenter, leverandører og grossister, og omfordeler maten videre til ideelle organisasjoner som hjelper vanskeligstilte personer enten i form av måltid eller utdeling av matpose. 

Hva kan du gjøre?

  • Velg bærekraftige råvarer. Prioriter kortreiste, lokalproduserte råvarer i sesong.
  • Reduser ditt eget matsvinn.
  • Søk kunnskap om bærekraft og bærekraftsmåla. For å kunne ta gode valg og leve bærekraftig trengs det kompetanse.

Publisert: 26. august 2022 13:19
Oppdatert: 5. mai 2023 13:36