Hvorfor er det viktig med lokalmat?

CHeryl holder opp en eske med lokalproduserte grønnsaker.

Cheryl Macdonald på arrangementet Mat i sentrum som holdes på torvet hvert år i august. Foto: Kristiansand kommune

Lokalmat er viktig for å skape møteplasser, arbeidsplasser, ta vare på tradisjoner og ikke minst å overføre kunnskap. Cheryl Macdonald ramla tilfeldigvis inn i dyrking og lokalmat-miljøet i Kristiansand i 2016, og har i årene som fulgte blitt en viktig stemme for lokalmat og dyrking.

— Det vi spiser er jo viktig, og så er jeg veldig glad i mat. Grunnen til at jeg er med i andelslandbruket, er det sosiale aspektet. Jeg elsker å gjøre ting sammen med folk, forteller Cheryl Macdonald når vi spør hvorfor hun er så opptatt av lokalmat.

— Det som er så fint med naturen er at den er veldig tilgivende! Du får en ny sjanse neste år. Du får lov til å feile. Det er det litt manko på i dagens samfunn. Dette er mitt stille opprør mot det såkalt perfekte. Den gulrota som har delt seg i to er akkurat like god som den gulrota som ikke har det, sier hun videre.

Byjente med hendene i jorda

Cheryl Macdonald er engasjert i lokalmat på flere fronter, hun er en av drivkreftene for både Kristiansand Andelslandbruk og REKO-ringen og er ofte å se på Bondens Marked på Torvet. I tillegg driver hun podkasten Dyrkingspodden.

— Jeg vokste opp som en skikkelig byjente, og eneste erfaringen jeg hadde med dyrking før andelslandbruket, var en enslig potet jeg satte i en bøtte på balkongen til bestemora mi, da jeg var 17 år, forteller hun.

Som gift med en lokalmatprodusent, ble hun utfordret til å lete etter gode lokale råvarer, og snubla over et initiativ til å starte andelslandbruk i Kristiansand. Siden den gang har hun bidratt i andelslandbruket i Kristiansand i 10 år, først et år på Tveit og etter det 9 år på Søm. I 2021 vant Macdonald Kristiansand kommunes miljøpris for arbeidet med å samle folk, skape møteplasser og spre kunnskap om kortreist og bærekraftig mat.

Cheryl holder opp en squash

Cheryl Macdonald har jobbet mye for å skape interesse om lokalmat i Kristiansand. Foto: Kristiansand kommune.

Cheryl holder opp en plakat.

Andelslandbruket i Kristiansand tar i mot folk på åpen dag og plantemarked for å videreformidle kunnskap om dyrking. Foto: Kristiansand kommune.

Hvorfor skal vi handle lokalt?

Mange er ikke bevisste på at det faktisk finnes et stort marked for lokalmat i Kristiansand. Men hvorfor er det egentlig viktig at vi som konsumenter handler lokalt?

— Det er et sosialt bærekrafts-aspekt med at man er med på å opprettholde arbeidsplasser og kunnskap lokalt. Det finnes mange mennesker i området som produserer tradisjonsmat, eller de finner på ny tradisjonsmat. Og alt dette forsvinner om ingen handler det, sier Macdonald.

Hun peker også på at lokalmat har evnen til å være mer skreddersydd til de behovene kunden har. Det er mange som er allergiske, og lokalprodusenter kan for eksempel lage en kryddermiks uten løk eller salt.  Hun viser til at det er så kort vei fra å avgjøre hva enn skal lage til et ferdig produkt. REKO-ringen er en god arena til å teste ut nye produkter.

— Det er mye spennende man går glipp av om enn ikke har lokalmat. Vi reiser rundt i verden og spiser det som er lokalt der, hvorfor skulle det ikke være like spennende med det som er lokalt her? Dersom vi mener noe med den lokale matkulturen så må vi faktisk bruke den, sier Macdonald.

Cheryl bak disken i julebod

Cheryl Macdonald er engasjert i Bondens marked og bidrar med salg av lokalmat på blant annet julemarkedet på Torvet i Kristiansand. Foto: Privat

Cheryl bak salgsbord på REKO-ringen.

Hun er også en av drivkreftene bak REKO-ringen i Kristiansand.

Hvordan kan man få tak i lokalmat?

I Kristiansand er Bondens marked og REKO-ringen to lett tilgjengelige markedsplasser for å kjøpe lokalmat. Bondens marked holder til i sentrum av Kristiansand ved jevne mellomrom. Der får man møte produsenter og handle av det de har med seg. REKO-ringen er et lignende konsept, men produsentene får bestillinger i forkant og leverer ut på et felles sted to ganger i måneden.

— Mange oppdager at lokalmaten de får kjøpt, ikke er dyr, men faktisk rimelig. Det er fordi, når man handler rett fra produsenten, kan man f.eks kjøpe store kvantum, som ofte gir en god kilopris, sier hun.

Macdonald gir et eksempel på poteter som en av selgerne i REKO-ringen selger for 130 kr for 10 kg. Det gir en kilopris på 13 kr. På matbutikken koster det typisk kanskje 25 kr per kilo.

— Dessuten får man gjerne kjøpt grønnsaker som ikke passer inn i malen hos butikkene på grunn av størrelse eller utseende. Slik får vi mindre matsvinn enn om produsentene må kaste det som ikke er fint nok, slår hun fast.

REKO-ringen

REKO-ringen betyr Rettferdig Konsum – uten mellomledd, og er en salgskanal der produsenter kan selge produktet sitt direkte til kjøperne. Det er både bønder som selger råvarer, men også mathåndverkere som selger ferdige produkter. I Kristiansand er det utlevering av produkter hver 14. dag, i oddetalsuker, torsdag kveld, på parkeringsplassen til Oddernes Kirke. For å være sikker på at man får med seg noe hjem, bør man bestille på forhånd. Bestilling skjer i en lukka facebook-gruppe. Alle kan melde seg inn i den.

Produsenter må være registrert hos mattilsynet, ha organisasjonsnummer, og ha vært med på å produsere selv det de selger.

Mennesker høster inn poteter på et jorde.

På Kristiansand Andelslandbruk har de felles arbeidsøkter der de dyrker og høster inn grønnsaker. Her er det felles potethøsting. Foto: Kristiansand andelslandbruk. Foto Kristiansand andelslandbruk.

Sylta grønnsaker på glass.

Sylta grønnsaker på glass. Foto: Privat

Tar vare på kunnskapen

Det er altså viktig at vi opprettholder et marked for lokalmat for at noen skal kunne holde tradisjonene ved like, men Macdonald er også opptatt av at flere bør ha kunnskap om dyrking, slik at vi ikke mister den kunnskapen som generasjonene før oss hadde. Det er målet for Kristiansand andelslandbruk.

— Et andelslandbruk fungerer slik at vi lærer av hverandre. Det viktigste produktet du kjøper deg inn i, er kunnskapen, så får du maten vi dyrker som en bonus, sier Macdonald.

Hun forteller om hvor viktig det er å spre kompetanse om dyrking. Det er mange som ikke vet hvor mye arbeid som ligger i å dyrke mat, og det er en viktig lærdom selv om man skal kjøpe maten i butikken.

Medlemsmassen til Kristiansand Andelslandbruk har vokst fra rundt 25 i starten, til rundt 70 nå. Det nærmer seg en grense for hvor mange medlemmer de har plass til, men de gjør også flere andre ting for å dele kunnskap til flere. De har et samarbeid med His Andelslandbruk i Arendal, de inviterer til åpent jorde og plantemarked, og ikke minst tar de imot skoleklasser som får bli med på arbeidet.

— De yngste skolebarna på rundt 8 år, er kjempeivrige og noen av de flinkeste til å jobbe. De lemper sand, kjører trillebår og gjør ordentlige oppgaver. Det er ikke sånn at vi finner på ting for at de skal ha noe å gjøre.

Macdonald forteller at bare noen få av barna har erfaring fra dyrking hjemme, og da gjerne med besteforeldre. Veldig få har foreldre som dyrker.

— Derfor er det viktig, og på tide, at vi får overført kunnskapen fra den eldste generasjonen.

Kristiansand Andelslandbruk

Kristiansand Andelslandbruk holder til på et jorde på Søm i Kristiansand. Jordet tilhører Inge Liene på Liene gård, og har vært dyrket i mange generasjoner. Da andelslandbruket starta opp begynte de så smått med poteter og purre, men har lært mye nytt, og blitt flinkere hvert år.

I andelslandbruket er det med familier, studenter og pensjonister. Alle slags folk er med, men en fellesnevner er at mange er opptatt av helse, ren mat og jorda.

Det er et brukerstyrt andelslandbruk, der alle må bidra. Man kan være med uten å kunne noe, men det krever at man setter av noe tid. Det er fellesøkter der alle jobber sammen, og da er det alltid noen til stede som, kan veilede de andre.  

Matberedskap

Norge er bare 40 prosent selvforsynt i dag, men regjeringen har som mål å øke selvforsyningen til 50 prosent. 

Det vil si at resten av maten vi trenger må importeres fra andre land.

At Norge har tilgang til å dyrke egen mat er viktig i situasjoner som kan dukke opp, og som kan påvirke handelen over grensene. Cheryl Macdonald peker på at det er en del av beredskapen i Norge, at kunnskapen om dyrking ikke forsvinner. Det er viktig at flere kan hjelpes til å dyrke selv, om de plutselig må.

Publisert: 3. mars 2025 12:32
Oppdatert: 3. mars 2025 13:43