Inspirerende besøk hos Geitmyra matkultursenter

Nærmere 40 engasjerte ansatte fra barnehagene fikk både lære om mat og dyrking, og informasjon om klima og miljøarbeid i barnehagen under besøket hos Geitmyra.

Fredag 9. september besøkte en gruppe barnehageansatte i Kristiansand kommune Geitmyra matkultursenter. 

Dagen var organisert i tre ulike bolker hvor mat og dyrking var et viktig tema. Opplegget var tilrettelagt av Anne Line Gangså Tørresen, rådgiver i Miljøvernenheten. 

Anne Line og Marianne fra Miljøvernenheten inspirerte de ansatte til å ta med kunnskap fra dagen tilbake til barnehagen.

Dyrking i barnehagen

Dyktige Anniken Jøssund fra Økologisk Norge guidet deltakerne gjennom dyrkningsprosessen.

– Dyrking i barnehagen bør være eksperimentell og lavterskel. Vi bør ikke ha forventninger om at tomatene eller jordbærene rekker å bli røde før de blir plukket av nysgjerrige barnehender. Det viktigste er prosessen og ikke resultatet, fortalte hun.

Til inspirasjon anbefaler Anniken å bruke dyrkeleksikon og skolehagesiden på nett. Her finnes forslag til aktiviteter og opplegg rundt skolehagen som lett kan brukes i barnehager og en nedlastbar håndbok for oppstart av dyrking. Flere av barnehagene er allerede i gang med dyrkingen.

Fiskepinner, potetlefser og dressing

Geitmyra hadde et supert opplegg. Tessa og Helene lærte de ansatte hvordan de sammen med barna enkelt kan tilberede både fiskepinner, potetlefser og dressing fra lokale råvarer. Dette ga inspirasjon som de ansatte kan ta med seg tilbake til barnehagen.

De fikk begeistrede tilbakemeldinger fra deltakerne: For et bra opplegg! Dette er jo en gavepakke! Jeg skal lage dette hjemme i helga, ble det sagt.

Miljøsertifisering er enklere enn man tror

Deltakerne fikk også informasjon om mer generelt klima- og miljøarbeid. Marit fra Grønt flagg og Marianne fra Miljøvernenheten i kommunen informerte om miljøsertifiseringsordninger som "Grønt flagg" og "Miljøfyrtårn".

Alle enheter i kommunen skal ha en miljøsertifisering. Dette er ofte enklere enn man tror. Det er greit å rapportere at prosjekter gikk helt skeis. Slik høster man erfaringer som kan bidra til bedre rutiner i fremtiden. 

Miljøarbeid er både på driftsnivå, altså hvordan vi i vår hverdag har gode rutiner og jobber for å ha en bærekraftig drift gjennom søppelsortering, energitiltak, gjenbruksfokus o.l., og så er det miljøarbeid rettet mot pedagogiske opplegg sammen med barna.

Sosial arena for erfaringsdeling

De ansatte fikk også anledning til å dele erfaringer om både utfordringer og vellykkede prosjekter. Mange av barnehagene er opptatt av dyrkingsprosjekter. Dette kan være pallekarmer med grønnsaker og urter, frukttrær og bærbusker, eller samarbeid med den lokale bonden for å hente nedfallsfrukt og rydde åkeren.

Noen har prøvd bokashi i barnehagen og flere ønsket å starte med dette. Plast, plastreduksjon, kunstprosjekter med plast og avfallsrydding er andre faste aktiviteter som går igjen.

I diskusjonen om matsvinn kom det frem at barnehagene stort sett har gode rutiner og høy bevissthet rundt matsvinn fra eget kjøkken og i samarbeid med barna. Likevel går det mye mat tilbake til hjemmet i matboksene ungene har med.

Gjenbruksmarked ble diskutert en del og noen har prøvd seg litt frem. Her ble det trukket frem at tydelig kommunikasjon rundt prosjektet er helt sentralt.

Hvis du vil vite mer om erfaringer fra andre prosjekter kan du lese mer om det her: Gjenbruksmarked i barnehagen — Grønt Flagg (fee.no) 

Publisert: 19. september 2022 11:20
Oppdatert: 5. mai 2023 13:36