Kortreist mat trenger ikke å være vanskelig å få tak i. Svært mye god mat venter på oss i nærnaturen, bare man vet hva man skal lete etter. Mange av artene vi avskriver som ugress er faktisk gode matplanter. For eksempel løvetann, som man kan spise alle deler av. Det å sanke mat er kunnskap som mange ikke lenger har, men det finnes gode ressurser om man er litt interessert.
— Nå står geiteramsen fin. Av bladene kan man lage te (Ivan te) og av blomstene kan man lage både saft og gele. Også aroniabær kan man lage god saft og gele av. De vokser på busker som man ofte bruker til hekk, for eksempel rundt Ikea, sier Magnhild Larsen fra Blomkålsoppen, Vest-Agders sopp- og nyttevekstforening.
Hun forteller videre at rognebærene snart er modne, og at de blir til en deilig gele, særlig om man lager den sammen med eple. Nyperose er noe man også kan se etter på denne tiden av året. Da brukes bærene til suppe eller syltetøy, og rosene kan brukes til å lage rosegele.
— Men det beste jeg finner i skogen akkurat nå, er kantarell, steinsopp eller andre gode sopper som jeg kan steke i smør og ha til middag, forteller hun.
Foto: Magnhild Larsen fra Blomkålsoppen, Vestagders sopp- og nyttevekstforening.
Larsen har særlig ett godt råd til deg som vil ut og sanke i skogens spisskammers.
— Første bud er: spis aldri noe du ikke vet hva er, eller har fått kontrollert! Det hjelper ikke at det ser veldig fint ut. Men når man har fått det kontrollert, er det så mye godt å finne i naturen, sier Larsen.
Det er mange arter som er giftige og bør unngås. Noen arter er også veldig like, og man kan ta med seg hjem noe annet enn man tror. Derfor er det viktig å sjekke en god kilde når man sanker. Bruk for eksempel Nyttevekstleksikonet for å sikre at du får med deg hjem det du hadde tenkt. Her står det tydelig merka hvilke arter som er giftige.
Det er også viktig at vi ikke høster på en måte som gjør at vi utrydder de gode matsortene. Den viktigste huskeregelen er at man ikke tar alt i et område, og at man lar røttene stå.
Vær sikker på at det du tar med hjem fra skogen faktisk er spiselig!
Fremover nå er det sopp som står i høysetet for mange. Det finnes mye god matsopp i skogen, men det er viktig å vite hva som er trygt å spise. Er du nybegynner i soppskogen, er det lurt å finne en soppkontroll og få eksperthjelp til å godkjenne soppene før du spiser dem.
— Meld dere inn i soppforeningen, oppfordrer Manghild Larsen. Fra 19. august har de mandagsmøter på Samsen. Der blir det et lite foredrag og mulighet for å få undersøkt sopp, bær og andre ting som du lurer på.
I tillegg skal det arrangeres gratis soppkontroller i Posebyhaven i Kristiansand sentrum hver søndag fra 18. august og utover i oktober. Under soppens dag 1. september, blir det mer program på samme sted, med sopputstilling med spiselige, uspiselige, giftige og fargesopper, demonstrasjon av soppfarging, sopptur til Baneheia og smaksprøver.
— Det er også mulig å bli med foreningen på soppturer i løpet av høsten, forteller Larsen. Datoer finnes på nettsiden.
Sopp og nyttvekst-foreningene arrangerer soppens dag, og soppkontroller på ulike steder i Agder nå fremover. Finn et arrangement nær deg på nettsiden deres.
Tang og tare inneholder mye næringsstoffer og gir god smak til maten. Dessuten er det både kortreist og lett tilgjengelig mat. I tillegg er tang supert å bruke som gjødsel i kjøkkenhagen. Selv om våren er den beste tida for å høste inn tang, er det fint mulig å finne god tang hele året. Blomkålsoppen sopp- og nyttevekstforening har en tang- og taretur tidlig om våren. Visste du at all tang i Norge er spiselig, og at det ikke finnes noen giftige arter? Likevel er det noen gode huskeregler for trygg og god sanking.
Publisert: 12. august 2024 9:56
Oppdatert: 12. august 2024 12:44