Tid for sanking

Kortreist mat trenger ikke å være vanskelig å få tak i. Svært mye god mat venter på oss i nærnaturen, bare man vet hva man skal lete etter. Mange av artene vi avskriver som ugress er faktisk gode matplanter. For eksempel løvetann, som man kan spise alle deler av.  Det å sanke mat er kunnskap som mange ikke lenger har, men det finnes gode ressurser om man er litt interessert.

— Nå står geiteramsen fin. Av bladene kan man lage te (Ivan te) og av blomstene kan man lage både saft og gele.  Også aroniabær kan man lage god saft og gele av. De vokser på busker som man ofte bruker til hekk, for eksempel rundt Ikea, sier Magnhild Larsen fra Blomkålsoppen, Vest-Agders sopp- og nyttevekstforening.

Magnhild Larsen fra Blomkålsoppen, Vestagders sopp- og nyttevekstforening. 

Hun forteller videre at rognebærene snart er modne, og at de blir til en deilig gele, særlig om man lager den sammen med eple. Nyperose er noe man også kan se etter på denne tiden av året. Da brukes bærene til suppe eller syltetøy, og rosene kan brukes til å lage rosegele.

— Men det beste jeg finner i skogen akkurat nå, er kantarell, steinsopp eller andre gode sopper som jeg kan steke i smør og ha til middag, forteller hun. 

Foto: Magnhild Larsen fra Blomkålsoppen, Vestagders sopp- og nyttevekstforening. 

Rognebær

Disse kan også høstes nå:

  • Tyttebær (te, kombacha, syltetøy osv),
  • Tranebær, (te, saus, eddik, sirup osv),
  • Krekling, (tørket bær gode til te, pulver og granola)
  • Einerbær (umodne er gode til is og dessert. Modne er gode til vilt, kjøtt og grønnsaker)
  • Karve (planten kan brukes på forskjellige stadier i løpet av året – om høsten er det frøene)
  • Ellers er vinter og vår en fin tid for høsting av diverse tang og tare.

Bærekraftig sanking

Larsen har særlig ett godt råd til deg som vil ut og sanke i skogens spisskammers.

— Første bud er: spis aldri noe du ikke vet hva er, eller har fått kontrollert! Det hjelper ikke at det ser veldig fint ut. Men når man har fått det kontrollert, er det så mye godt å finne i naturen, sier Larsen.

Det er mange arter som er giftige og bør unngås. Noen arter er også veldig like, og man kan ta med seg hjem noe annet enn man tror. Derfor er det viktig å sjekke en god kilde når man sanker. Bruk for eksempel Nyttevekstleksikonet for å sikre at du får med deg hjem det du hadde tenkt. Her står det tydelig merka hvilke arter som er giftige.

Det er også viktig at vi ikke høster på en måte som gjør at vi utrydder de gode matsortene. Den viktigste huskeregelen er at man ikke tar alt i et område, og at man lar røttene stå.

Rød fluesopp

Vær sikker på at det du tar med hjem fra skogen faktisk er spiselig!

Sopp på trestamme

Sopp og nyttevektsforeningen har noen gode råd på nettsiden sin:

  • Plukk bare arter du kjenner
  • Hvis sankeområdet befinner seg i et verneområde må du finne ut hvilke lover og forskrifter som gjelder.
  • Sjekk om bestanden ser frisk ut og om den vokser i rene omgivelser.
  • Vurder artens voksemønster, utbredelse og økologiske tilstand: Er arten vanlig eller vokser den mer spredt? Er den på rødlista? Er det en fremmedart?
  • Bruk egen erfaring og tilgjengelig informasjon på artsdatabanken.
  • Ta bare det du trenger og la tilstrekkelig stå igjen til artens og andre arters livsgrunnlag.
  • Tommelfingerregel - En tredel kan sankes. En del kan sankes, en del skal være igjen for andre arters livsgrunnlag og den siste delen for regenerering av bestanden

Les mer om bærekraftig sanking. 

Få eksperthjelp for trygg soppsanking

Fremover nå er det sopp som står i høysetet for mange. Det finnes mye god matsopp i skogen, men det er viktig å vite hva som er trygt å spise. Er du nybegynner i soppskogen, er det lurt å finne en soppkontroll og få eksperthjelp til å godkjenne soppene før du spiser dem.

— Meld dere inn i soppforeningen, oppfordrer Manghild Larsen. Fra 19. august har de mandagsmøter på Samsen. Der blir det et lite foredrag og mulighet for å få undersøkt sopp, bær og andre ting som du lurer på.

I tillegg skal det arrangeres gratis soppkontroller i Posebyhaven i Kristiansand sentrum hver søndag fra 18. august og utover i oktober. Under soppens dag 1. september, blir det mer program på samme sted, med sopputstilling med spiselige, uspiselige, giftige og fargesopper, demonstrasjon av soppfarging, sopptur til Baneheia og smaksprøver.

— Det er også mulig å bli med foreningen på soppturer i løpet av høsten, forteller Larsen. Datoer finnes på nettsiden.

Sopp og nyttvekst-foreningene arrangerer soppens dag, og soppkontroller på ulike steder i Agder nå fremover. Finn et arrangement nær deg på nettsiden deres. 

Tang i strandkanten

Skal det være litt tang og tare i maten?

Tang og tare inneholder mye næringsstoffer og gir god smak til maten. Dessuten er det både kortreist og lett tilgjengelig mat. I tillegg er tang supert å bruke som gjødsel i kjøkkenhagen. Selv om våren er den beste tida for å høste inn tang, er det fint mulig å finne god tang hele året. Blomkålsoppen sopp- og nyttevekstforening har en tang- og taretur tidlig om våren. Visste du at all tang i Norge er spiselig, og at det ikke finnes noen giftige arter? Likevel er det noen gode huskeregler for trygg og god sanking.

Huskeregler for tang- og taresanking

  • Start sanking før fjæra er på det laveste
  • Det finnes ingen giftige arter i Norge
  • Sank et sted med god gjennomstrømning
  • Ikke sank i nærheten av utslipp
  • Bruk saks/kniv og et sankenett med luftehull 
  • Sank det som sitter fast, ikke det som er skylt i land
  • Skyll tang og tare i sjøvann og ikke ferskvann
  • Bruk brodder og oppbevar sankenett i sjøen til du skal hjem
  • Gjør noe med det du har sanket innen fire timer 
  • Gi beskjed om hvor du er, om du sanker alene 

Her finner du mer god informasjon om å høste tang og tare

Og på denne siden finner du et hav av gode oppskrifter. 

Publisert: 12. august 2024 9:56
Oppdatert: 12. august 2024 12:44