Slik får du en koselig, men mindre materialistisk og mer økonomisk julefeiring.
Trenger du virkelig en ny kjole eller dress til julebordet? Det mest miljøvennlige – og økonomiske – juleantrekket, er det du allerede har hengende i klesskapet ditt. Trenger du likevel en fornyelse, kan du først vurdere om det holder å endre tilbehøret. Et nytt slips, sjal eller sko er både billigere og mindre miljøbelastende enn å kjøpe et helt nytt antrekk. Men før du kjøper noe som helst nytt: Kan det være et alternativ å låne av noen du kjenner? Eller kjøpe noe brukt?
At stadig flere ønsker seg brukte gaver, er gledelige nyheter for miljøet og lommeboken. Det er bærekraftig å gi ting som allerede har vært i bruk. Så sjekk hva slags brukte skatter du kan finne på bruktbutikker, antikvariat, loppemarked eller på steder som Fretex, finn.no eller TISE. Her finner du alt fra pent brukte eller sjeldne bøker og leker til flotte klær og knapt brukt utstyr. Og husk: Det er gjerne litt mer jobb å finne en brukt gave som faller i smak, og sånn sett blir det en gave gitt med ekstra omtanke. Synes du det er ubehagelig å gi brukt? Du kan lodde stemningen på forhånd og også si at du selv gjerne ønsker deg noe som er brukt.
De fleste av oss har det vi trenger av ting og tang, så hvorfor ikke gi en opplevelse i julegave? Det kan være et gavekort på restaurant, konsert, kurs eller treningssenter, eller en opplevelse dere kan gjøre sammen, som fottur, båttur, hyttetur eller skogstur, og kanskje til og med med god mat og drikke inkludert.
Du kan også vurdere å gi en tjeneste i gave, som for eksempel gavekort på sykkelservice, barnepass, hagearbeid, måking – eller hva med et klippekort på fem separate middager som du lager og leverer på døren til mottakeren når han eller hun ønsker det? Framtiden i våre hender har “grønt gavekort” som du kan få gratis og fylle inn det som passer.
Bruk gavepapir med måte – og velg gjerne resirkulert gråpapir. Har du gamle blader, aviser og stoffrester liggende, kan du også klippe dette til og bruke det til å pakke inn gaver. Unngå plastbånd, velg heller bomulls- eller silkebånd som kan gjenbrukes. Gamle garnrester fungerer også fint.
Hver eneste jul bruker vi over 60 000 km med gavepapir for å pakke inn presanger, ifølge Framtiden i våre hender. Papiret er som regel både farget og spesialbehandlet på en miljøbelastende måte, i tillegg til at det går rett i søpla etter en gangs bruk. Heldigvis er det enkle grep som skal til for å pakke inn gaver på en mer miljøvennlig måte. Du kan for eksempel bruke resirkulert gråpapir eller pakke inn i gamle blader, aviser, pappesker, papirposer eller nøytrale esker du har liggende. Med garnrester som bånd eller et flott, rødt silkebånd, røde papirhjerter limt på pakken eller annen naturlig julepynt – som kongler eller små grankvister, kan dette bli til de lekreste julegaver. Liker du å sy, kan du også sy stoff-gaveposer av gamle stoffrester, duker eller gardiner du har liggende.
Glanset julegavepapir kan være flott – men det er ingen miljøvinner. Det inneholder masse fargestoffer og få papirfibre, og kan ikke gjenvinnes til nytt papir. Det må derfor kastes i restavfallet.
Julelys med LED-pærer lyser like bra eller koselig som halogenpærer – men de bruker kun en brøkdel av strømmen. Så hvis du trenger ny julestjerne eller lys til juletreet, bør du absolutt velge LED. I tillegg til å være mer energieffektive, og dermed spare deg for unødvendig strømforbruk, reduserer LED-pærene også brannfaren – i og med de avgir lite varme.
Lurer du på hvor mye strøm julelysene dine bruker? Det kan du enkelt regne ut ved å sjekke pærens styrke, for eksempel 35 watt, og gange dette med antall timer lyset er på, for eksempel 8 timer, og så dele dette på tusen for å få kWh. I vårt regnestykke vil det si 35 watt * 8 timer / 1000= 0,28. Dersom strømprisen er 2 kroner/kWh blir kostnaden 56 øre. Er strømprisen 4 kroner, derimot, vil det koste 1,12 kroner å ha på julelysene i 8 timer.
For mange handler jul om tradisjoner – også når det kommer til julepynt. Hva er vel mer sjarmerende enn julekulene som har vært i familien i generasjoner, eller julepynten du eller barna lagde da dere var små? Finn frem den gode, gamle julepynten – og spar samtidig penger på å ikke kjøpe noe nytt. I tillegg bidrar du til å få ned forbruket og kjøpshysteriet. Hvis du likevel vil kjøpe noe nytt, bør du sjekke i bruktbutikkene først. Her kan du være heldig og finne skikkelig fin, gammeldags julepynt.
Ingenting er så koselig som pynt med sjel, så finn frem den gamle julepynten og pynt i vei. Bærekraftig og økonomisk!
Har du lite pynt liggende, og trenger nytt, kan du vurdere å lage den selv. Lag for eksempel en porsjon trolldeig: Bland to kopper mel, en kopp salt, en kopp vann og en spiseskje matolje til en smidig deig, og forvandle den til alt fra stjerner og hjerter til små julekuler, nisser eller griser. Stek figurene på 100 grader i omtrent tre timer, slik at de blir tørre og harde. Når de er godt avkjølt, kan du male dem slik du vil. Synes du trolldeigprosessen, fletting av papirkurver eller andre kreative lageprosjekter høres langtekkelig eller kjedelig ut, kan du droppe det – og heller pynte med kongler, greiner og mose som du plukker i skogen. Helt naturlig, og helt gratis.
Har du rester etter julens store måltider, bør du gjøre en innsats for å unngå at de havner i matsøpla. Verken planeten eller lommeboken er tjent med at god mat som det er brukt råvarer, tid, penger og energi på å produsere, ikke blir spist.
Så hva med å invitere venner, naboer eller familie på juletapas som du lager av restene? Trenger du å spe på med litt mer mat, kan for eksempel noen friske grønnsaker og ferske lefser eller et godt brød, sette prikken over i´en. Trenger du mer inspirasjon kan du søke på “rester julemat” på nettet, og få tips til spennende retter som gir restene dine et nytt liv.
Kilder: Framtiden i våre hender, Naturvernforbundet, Matprat, Sirkula
Alle foto: Christine Gulbrandsen aStory
Publisert: 29. november 2022 12:26
Oppdatert: 29. november 2022 13:52