Naboene i rekkehusene i Freyasdalsveien på Lund har alltid delt på hageutstyr, og egentlig kunne de tenkt seg å dele bil også.
Pål Le Page (t.v), Ole Petter Saugen og Evy Le Page mener det er unødvendig å eie alt på egenhånd, siden det er både sosialt, økonomisk og bærekraftig å dele med naboen. Foto: aStory
- Da vi flyttet inn for ti år siden fikk vi beskjed om at stigen i Ole Petters hage var felles for hele rekka. Det er helt topp, for det er noe vi sjelden bruker, men som er greit å ha tilgang til innimellom, sier Pål Le Page.
Siden nabo Ole Petter Saugen har største hage, er det naturlig at den ligger hos ham. Det vet alle i rekka. De vet også at de kan bruke den når som helst.
- Jeg har bodd her siden 1981, og sånn har det alltid vært. Du kan si at jeg har god erfaring med å dele med naboene, og det har aldri vært noe problem, sier Saugen – før han også viser fram spade og andre hageredskaper som han deler med naboer.
Dessuten har han det største epletreet i gata, og når frukten bugner om høsten, tilbyr han raust fra det også.
- Ja, det skulle bare mangle, jeg får ikke spist opp alt selv, og det er nok i den perioden at stigen er mest i bruk, sier han og skuer opp på det fem–seks meter høye treet.
- Da vi flyttet inn for ti år siden så fikk vi beskjed om at vi ikke trengte å kjøpe stige selv fordi denne var på deling i rekka, sier Evy Le Page. Foto: aStory
Å dele med naboene er altså både hyggelig, lønnsomt og ikke minst miljøvennlig. Og det sosiale aspektet gjør det bærekraftig på flere vis.
- Det ene er selvfølgelig at man får ned det totale forbruket, og det er veldig praktisk der det er plassmangel. Men det myker også opp forholdet mellom naboene, mener Saugen.
Evy Le Page er enig.
- Det blir et sosialt og naturlig treffpunkt. Jeg synes i alle fall det er veldig hyggelig å slå av en prat med naboene i gata eller i hagen, sier hun og legger til at hun og mannen også deler gressklipper og hekksaks, men det er med naboene på den andre siden av Saugen.
- Da vi måtte kjøpe ny gressklipper i fjor spleiset vi, så det er også økonomisk smart, fortsetter hun.
Evy Le Page har bare gode erfaringer med å dele gressklipper med naboen, og forteller at de spleiset med naboene da de måtte kjøpe ny i fjor. Foto: aStory
For at delingen skal fungere best mulig, er det likevel lurt å gjøre noen klare avtaler rundt for eksempel vedlikehold og oppbevaring. Det kan være hvem som skal olje gressklipperen, slipe saga eller oppbevare gressklipperen innendørs om vinteren.
- Vær også nøye med å sette på plass utstyret etter bruk, så slipper naboen å lete etter det, råder Pål Le Page og forteller at han gjerne skulle delt bil også.
- Vi sykler til og fra jobb og barna har flyttet hjemmefra, så vi bruker nesten ikke bilen lenger. For vår del hadde det vært supert med en bildeleordning. Men så langt er vi ikke kommet ennå.
Kona Evy mener det vil bli mer naturlig å dele på enda flere ting etterhvert som folk blir mer bevisst på både fordelene og nødvendigheten av å gjøre det.
- Vi er nødt til å redusere forbruket, og takket være digitale plattformer er det også blitt veldig enkelt å dele på ting. Mange nabolag har gjerne en felles facebookside, så neste gang du trenger en ny gressklipper så kan du jo spørre der først, tipser hun.
Kanskje det er noen som vil spleise på en ny med deg, eller kanskje noen allerede har en du kan kjøpe deg inn i.
- Det som i alle fall er helt sikkert, er at det sannsynligvis finnes mer enn nok av gressklippere og hekksakser i nabolaget allerede, for ikke å snakke om raker, spader og andre småting, og det er jo bare tull å eie alt mulig helt på egenhånd, mener Le Page.
Å dele med de andre i gata styrker naboforholdet, mener Evy Le Page og Ole Petter Saugen. Foto: aStory
Det er strengt tatt bare fantasien som setter begrensning på hva man kan eie sammen med naboer og venner. Det kan være alt fra bil, båt, hytte, tilhenger, trillebår, stige, gardintrapp, sementblander, gressklipper, kantklipper, kompostkvern, høytrykkspyler, hekksaks, spade, rive, motorsag, verktøy, utendørs skjøteledninger, snøfreser, snøskuffe, presenning, kajakk, telt, hengekøye, ekstraseng, fiskestang, grill, saftkoker og flyttbar pizzaovn.
Har du utstyr du kan tenke deg å låne vekk til naboen? Husk å låne noe selv også. Da blir det lettere for naboen å spørre neste gang!
Husk å behandle andres ting med respekt, og levere tilbake i avtalt tid. Gjør gode avtaler.
Skulle du ødelegge noe, ikke nøl med å fikse eller erstatte!
Publisert: 21. november 2022 14:43
Oppdatert: 10. juni 2024 13:52