Slik hoppet de av gavehysteriet

Jula bør handle om tid til å være sammen, ikke om en stor pakkehaug som så vidt får plass under juletreet, mener familien Danielsen på Hamreheia.

Miljøtankegangen følger familien året rundt, og jula er intet unntak. Eivind S. Danielsen (f.v.) Iver (12), Kjerstin Breistein Danielsen og Olea (14).

- En av kompisene mine fikk nesten 30 pakker i fjor, og jeg tror alt var nytt, sier Iver (12) uten et snev av misunnelse.

For selv om Iver og storesøster Olea (14) bare får noen få pakker til jul, og gjerne noe som er brukt, er det skikkelig ting som de ønsker seg. 

- Jeg synes det er bra at vi ikke kjøper så mange gaver, og det beste er om det også er brukt. Jeg er veldig opptatt av bærekraft og klærne mine kjøper jeg også helst brukt, sier Olea.

Lillebror nikker.

- Jeg samler på Donald pocketbøker, og det gjør ingenting om noen har lest dem før. Dessuten er det spennende å lete etter dem i bruktbutikker. Når jeg har samlet en hel serie, så blir det et fint bilde bak på permene, forklarer 12-åringen.

Samstemt i familien

Foreldrene Kjerstin og Eyvind Danielsen sier at miljøtankegangen ligger naturlig for hele familien, både til hverdags og i høytider. Det er allerede flere år siden de bestemte seg for å begrense gaverushet. 

- Vi har blitt enige med mine foreldre, mine brødre og deres familier om en fast sum som vi gir gave for til hvert barn og til hvert voksne par. Vi fordeler også ansvaret, slik at vi ordner gave til tre personer hver, forklarer Kjerstin. 

Dermed blir det en større pott å kjøpe for, og i stedet for mange små gaver så blir det én skikkelig gave som er fra alle. 

- Så drypper det gjerne inn litt ekstra. Noen ganger gir for eksempel foreldrene en gave ekstra til egne barn. Men når mange går sammen om en større gave, begrenser det seg veldig, sier Eyvind.

Den forhåndsbestemte summen brukes på noe som står på ønskelista, og ofte er det brukt. Om et av barna i familien ønsker seg lego, blir det flere byggeklosser for pengene om det handles i favorittbutikken som Kjerstin avslører er Finn.no.

- Leker, bøker og spill er helt topp å kjøpe brukt, og ingenting er bedre for kloden enn om slike ting blir brukt av flere.

 

- De fleste kan bli litt mer bevisst på å redusere forbruket i jula, mener Eivind S. Danielsen,

Tror flere kommer etter

Ifølge en undersøkelse fra hovedorganisasjonen Virke, sier 4 av 10 at de vil bruke mindre penger denne jula sammenlignet med 2021.  Likevel anslås det at handelen vil være opp mot 26 prosent høyere i desember sammenlignet med årets øvrige måneder. Dermed er det mer å gå på, og ekteparet håper flere vil la seg inspirere til å begrense seg.

- Jeg tror ikke jeg har snakket med en eneste person som ikke synes det tar litt av i jula, og alle er jo også klar over at forbruket må ned, sier Eyvind, som er ansatt i kommunen, men som også er lokallagsleder i Framtiden i våre hender.

Men han og kona forstår at noen synes det er vanskelig å vite hvordan de skal begrense seg, og at det kan være ubehagelig å ta opp temaet uten å virke kjip eller smålig.

- Mye i jula handler om vaner og tradisjoner, og nettopp derfor er det kanskje litt ubehagelig å foreslå endring, men skal vi redusere forbruket så må vi snakke om det, mener Kjerstin.

Gi opplevelser eller penger

Hvis besteforeldre synes det er smålig å ikke gi flere og dyre gaver til barnebarna, råder paret dem til å vise omsorg på andre måter.

- Hvis de gjerne vil gi gaver, så bør det i alle fall være noe barna trenger og ikke noe som blir uinteressant etter kort tid. Men husk at det er vel så mye omsorg i å invitere dem med på en aktivitet, en lagedag eller en liten tur, mener Eyvind.

- Og hvis de absolutt vil gi så det monner, kan man foreslå at de setter penger inn på et fond eller hjelper dem med sparing på annet vis, tipser Kjerstin.

- Jeg er opptatt av bærekraft og synes det er topp med brukte julegaver, gjerne bøker, men jeg kjøper også helst brukte klær til meg selv, sier Olea Danielsen.

Mer tid og bedre klode

Alle familier er forskjellig, og tobarnsmoren er fullstendig klar over at ikke alle vil klare å enes om slike ting. Derfor er hun opptatt av at hver familie må finne sin løsning. Hun tror uansett at de fleste kan justere litt.

- Det går jo an å gjøre en endring over tid. Man kan kanskje begynne med at noen, men ikke alle, går sammen om en gave, foreslår hun. 

Hvis det likevel er vanskelig å ta det opp, tror hun det blir litt enklere om man sier at det gjøres av hensyn til barna og miljøet.

- Kom gjerne med helt konkrete forslag til hvordan det kan løses i din familie, og foreslå noe som du tror faller i god jord. Kanskje det vil oppleves som en lettelse, for det vil jo redusere presset mange føler på nå, både tidsmessig og økonomisk.

Det som i alle fall er helt sikkert, ifølge ekteparet, er at vi er inne i en tid med økte utgifter fra mange hold, og kloden har heller ikke godt av å fylles opp med flere ting. 

- Det blir også en roligere julaften når ikke det er så mange pakker under treet. Mange sitter jo og åpner pakker i timesvis, uten at man egentlig får særlig tid til å bare være sammen og ha det hyggelig, kommenterer Eyvind. 

Gavene pakkes inn med gråpapir som gjerne har vært brukt før, og i stedet for tradisjonelt pakkebånd så er garnrester like greit.

#Tips 1 Gaver som passer godt å gi brukt

Bøker, blader, brettspill, puslespill (sjekk at alle brikkene er med), hjemmestrikkede votter og ullgensere, pyntegjenstander, håndarbeid, ulltepper, deler til servise man samler på, spesielle pynteting, ting med affeksjonsverdi.  

#Tips 2 Spiselige gaver

Hvis du vil gi nye ting, men som ikke bare fyller opp, kan du gi spiselige gaver eller forbruksvarer som sjokolade, kaffe, te, pesto, oljer og hjemmebakst, eller servietter, stearinlys, såper eller andre kroppspleieprodukter.

#Tips 3 Gi opplevelser

Konsert, teater- eller kinobilletter, gavekort på massasje, hundepass, barnevakt eller husvask. Eller hva med en tur i dyreparken, et restaurantbesøk eller en invitasjon til hjemmelaget middag hos deg? Eller kanskje du kan lage middag og levere på døra hos den som mottar gaven. Her er det uendelig med muligheter, og det viktigste er jo å finne noe du tror mottakeren setter pris på.

Publisert: 29. november 2022 14:01
Oppdatert: 29. november 2022 15:19