Varodd-kokkenes beste matreddingstips til jula

Henrik og Iselin på kjøkkenet fremfor ovn

Iselin Flåt og Henrik Hamre jobber i Varodd og driver kantina i Rådhuskvartalet sammen med en dyktig gjeng.

Vi fikk lov til å komme inn i det aller helligste i kantina på Rådhuskvartalet, til kokkene Henrik Hamre og Iselin Flåt som jobber i Varodd. De gav oss noen gode triks til  hvordan restene fra julens middager kan bli deilig ny mat.

Varodd driver kantina i Rådhuskvartalet, og har mange dyktige og erfarne medarbeidere og kokker på kjøkkenet. Vi spurte om de kunne gi oss noen råd for å hindre matsvinn i jula.

Ikke kjøp for mye mat

Det første som er lurt å gjøre er å sikre at man ikke lager altfor mye mat. Det er de ganske gode på i Rådhuskantina, og har derfor ikke så mye rester i utgangspunktet. Kokk Henrik Hamre gir oss et godt estimat på hvor mye man trenger.

— Her er det jo litt forskjell på hvor mye vi spiser, men her er et fint utgangspunkt på beregning.

Forslag til julemiddag-mengder per person

  • Ribbe, rå vekt: 350 g
  • Medisterkake: 100 g
  • Julepølse 100g
  • Pinnekjøtt: 400gr
  • Vossakorv: 100gr
  • Kalkun, hel : 400 gr
  • Kalkunbryst: 200 gr.
  • Torsk: 350 gr

Tilbehør:

  • Poteter: 150gr
  • Grønnsaker : 150 gr
  • Saus: 1 dl

— Det viktigste er jo at man ikke kaster maten, uansett hvor lei man er julemat etter x antall julemiddager på rad. Det er så mye godt man kan lage av det hvis man bare bruker internett og litt fantasi! fortsetter Hamre.

Se, lukt, smak

For å ta vare på restene er det viktig at maten ikke blir dårlig.

— Det viktigste er å få kjølt maten fort ned, og ikke pakke det for tett slik at varmen holder seg lenge i produktet. Pakk maten i luft tette bokser eller ha på clingfilm. Det er ganske god holdbarhet på rester av julemat, så lenge den er godt pakket inn kan det godt stå opptil 5 dager i kjøleskap. Det viktigste er å bruke sansene før du eventuelt spiser det: SE, LUKT, SMAK, oppfordrer Hamre.

Lag noe helt nytt som frister

Etter flere dager med god mat, sitter man gjerne igjen med flere små rester. Da foreslår Iselin Flåt at man lager en reste-tapas med det man har i kjøleskapet. Legger man det fint opp på fjøler, og pynter litt, så frister det veldig med rester.

— Du kan man lage en sånn dele-fjøl med det du har, du trenger ikke så mange av hver ting, så må folk ta det som er. 

Julemiddagen har man gledet seg lenge til, men på dag to og tre, har man kanskje mer lyst til å lage restene om til en helt ny rett. Da har Varodd-kokkene mange ideer å dele.

Pulled Pork burger av ribberester og duchesse poteter

Pulled pork:

Del opp restene av ribben i vanlige serveringsstykker og ha i en gryte med lokk.

På 1 kg ribberester:

Tilsett: 

  • ½ liter vann
  • 1 ts hvitløkspulver
  • ½ ts chilikrydder/cayennepepper¨
  • ½ ts paprikapulver
  • 1 ts brunt sukker

Kokes under lokk i ca 1 time- til kjøttet faller lett fra hverandre

La det avkjøles litt før du plukker kjøttet i små strimler. Ta vare på kraften som er igjen, men svoren og ben kan bare kastes.

Varm opp igjen den ferdig plukkede ribben i en stekepanne sammen med kraften og eventuelt litt bbq saus.

Ha ønsket dressing på et burgerbrød og topp med pulled ribbe, finn frem det du ønsker av salat/grønnsaker fra kjøleskapet og nyt

Duchesse poteter:

Her kan du fint bruke restene av kokte poteter, eller skrelle og koke nye om du ikke har nok.

  • 500 gr poteter
  • 1 dl fløte/melk
  • 1 egg
  • 30 gr. smør
  • 30 gr. Parmesan
  • Salt og pepper

Del potetene i små biter og varm de opp sammen med smør og fløte. Når potetene er varme/møre moses de med en visp til potetmos. Rør tilslutt inn egg og parmesan før du smaker til med litt salt og pepper.

Ha potetmosen i en sprøytepose og sprøyt ut små topper på et brett med bakepapir. Stek på 220 grader i ca 15 min. Til de er gyldne og sprø på utsiden.

Ramen med ribberester

Kutt ribben i tynne skiver, kutt bort svoren og benene. Legg ribben i en ildfast form og sett i ovnen på 150 grader til den er varm. Benene og svoren kan du koke i suppen for å gi litt ekstra smak på den.

Tilsett i gryten:

  • 1 L. kjøttkraft/buljong (okse eller kylling)
  • 1 dl soyasaus
  • 4 fedd hvitløk- finhakket
  • ½  stk rød chili- finhakket
  • 1 ts sesamolje
  • Skallet og saften av 1 stk lime
  • 40 gr. Ingefær- finhakket
  • 5 stk champignon i grove biter

Småkok i ca 30 minutter og sil.

Kok opp igjen kraften og ha i 250 gr. Nudler.

Fordel nudlene og suppen i skåler, . Pynt med strimlede grønnsaker(Gulrot, rosenkål, kålrot, vårløk, purre), egg og ribbekjøtt

Lapskaus med pinnekjøtt:

I Lapskaus kan du bruke det du har av grønnsaker, men her en liten pekepinn på mengder:

  • 1 stk purreløk
  • 500 gr poteter
  • 500 gr gulrøtter
  • 300 gr sellerirot
  • 300 gr kålrot

Kok grønnsakene sammen med pinnekjøttrestene. Ha gjerne i hele benene hvis du ønsker ekstra kjøttsmak på Lapskausen. Hvis ikke kan du plukke av kjøttet og kun tilsette dette. Kokes i ca 40 minutter til grønnsakene er helt møre. Smakes til med salt og pepper.

Ellers er det bare å bruke det du har. Hvis det er rester av poteter eller grønnsaker igjen fra julemiddagen kan du gjerne kutte opp disse og ha i, men da må det tilsettes mot slutten av koketiden.

Juletapas med rester

Hva med å bruke restene av det du har i kjøleskapet til å lage en deilig dele-fjøl? Perfekt til lunsj eller enkel kveldsmat.

Her er eksempler på hva du kan lage av restepålegg/middag:

  • Lefserull med surkål, ribbe
  • Lefse med rødbetesalat og pinnekjøtt
  • Rislapper m/pinnekjøtt og kremost med tyttebær
  • Surdeigsbrød med spicy rødkål og medisterkake
  • Osterester/spekemat/grønnsaker
  • Våruller med restegrønnsaker og pinnekjøtt

Rislapper:

  • 2,5 dl kald risgrøt
  • 1 egg
  • ½ dl. Hvetemel

Stekes som små lapper i pannen til de er gyldne. Kan servers som kosemat med syltetøy/rømme eller kjøles ned og serveres med deilig pålegg.

Spicy rødkålsalat:

En fin måte å gi nytt liv til restene av rødkålen. Godt som tilbehør til middag, eller på brødskiven med deilig pålegg. Her er de toppet med skiver av medisterkake. 

  • 500 gr rødkålrester
  • 1 stk finhakket chili
  • 1 stk appelsin – skrelt og kuttet i biter
  • 1 ss rosiner
  • 1 ss honning

Vårruller med grønnsaker og pinnekjøtt/ribbe/kalkun.

Her kan også de fleste grønnsaker benyttes. Her er noen eksempler :

  • Rosenkål
  • Gulrot
  • Kålrot
  • Hodekål

Kutt grønnsakene i strimler

  • Kok 1 pk glassnudler og bland med:
  • 1 ss sweet chili saus
  • 1 ss soyasaus

Plukk/kutt restekjøttet du ønsker å bruke i små biter

Rull alt sammen i vårrullpapir og friter i olje eller i airfryer.

Publisert: 12. desember 2024 11:58
Oppdatert: 12. desember 2024 20:48