Her finner du statistikk om kommuneorganisasjonen. Denne delen av barometeret viser tall fra kommunens drift, for eksempel for bygge- og anleggsplasser for kommunale prosjekter, og energibruk, avfall og matsvinn i de kommunale enhetene.
Kommunen utarbeider klimaregnskap for driften i kommuneorganisasjonen. Disse tallene kommer frem i den delen av klima- og miljøbarometeret som heter Kristiansand kommune som organisasjon. Kommunen er sertifisert som Miljøfyrtårn og bruker dette systemet som styringsverktøy for klima- og miljøledelse. De siste årene er det jobbet for å sertifisere alle enheter i kommunen, slik at tallgrunnlaget skal være mest mulig korrekt.
Det er også vedtatt klima- og miljømål for kommunens organisasjon (2022), med indikatorer som rapporteres på årlig. Målene strekker seg mot 2030, og har rullerende mål som følger fireårsperioden i økonomiplanen. Kommuneorganisasjonen skal for eksempel redusere klimagassutslipp med 65%. Alle målene følges opp gjennom en eller flere indikatorer. Indikatorene har år 2021 som grunnlag, og endringene måles ut ifra dette. Kommunen rapporterte på disse indikatorene for første gang i 2023.
Målene dekker områdene klimagassutslipp, energi, bygg og anlegg, avfall og matsvinn, innkjøp og anskaffelser, tjenestereiser og transport og kjøretøy. Disse tallene kan du finne i klima- og miljøbarometeret.
Det er viktig å merke seg at den tilgjengelige statistikken over klimagassutslippene, som hovedregel bare viser de direkte utslippene, altså de som skjer i vårt geografiske område. Vi i Kristiansand er også ansvarlige for klimagassutslipp som skjer andre steder i verden, gjennom for eksempel produksjon og transport av varer og tjenester som vi kjøper. Disse utslippene kalles indirekte utslipp, og er ikke like lett å lage statistikk over, men like fullt viktige å redusere. Dette jobber Kristiansand kommune også aktivt med gjennom satsninger på sirkulærøkonomi, gjenbruk, matsvinn osv.
Når det gjelder klimagassutslippene til kommuneorganisasjonen er det inkludert noen indirekte utslipp fra f.eks reiser.
For å vise hvordan vi ligger an på å oppnå målene, benyttes «Trafikklysmodellen». Tallene som viser prosentvis endring, er farget for å vise om vi går i riktig eller feil retning.
Grønne tall betyr at vi er på vei i riktig retning og har måloppnåelse. Oransje tall betyr at vi er på vei i riktig retning, men målet er ikke nådd enda. Rød betyr at vi beveger oss i feil retning, og ikke har måloppnåelse.
Leter du etter flere fakta om klima og miljø? Sjekk ut klima-ordboken vår.
Publisert: 23. mai 2024 13:46
Oppdatert: 11. oktober 2024 9:25