– Kokkene bruker urtene som garnityr på maten, men i sommer har også baren forsynt seg godt av mynte til mojito, sier Hotel Caledoniens kjøkkensjef Peter Lindau. Bak står hotellsjef Ricardo Sousa og teknisk sjef Anders Fjellhøy. Foto: Kari Byklum
Hotel Caledonien tar klimautfordringene på alvor, og et av tiltakene er bikuber på hotelltaket.
– Det var egentlig bare en vill idé, men heldigvis synes de andre det var gøy, sier avtroppende hotelldirektør Ricardo Sousa.
Snart pakker han sakene og flytter tilbake til hjemlandet Portugal, men etter bare 1 ½ år i sjefsstolen har han rukket å sette spor etter seg. Ikke i form av negative fotavtrykk i klimasammenheng, men med tiltak som skåner både lommeboka og miljøet.
– Det er litt galskap, og derfor ble jeg positivt overrasket over responsen da jeg luftet det med de ansatte. Det var heller ikke vanskelig å finne noen som ville dra på birøkerkurs, og vi er ganske stolte av å ha vært selvforsynte med honning og urter i sommer.
Hotellsjefen, som selv kom opp med ideen om bikuber, får bekreftende nikk av kjøkkensjef Peter Lindau.
– Det har blitt en positiv greie blant kokkene å hente urter på taket, og det ligger en ekstra stolthet i å lage mat med ting vi har drevet fram selv. Det gjør også at vi blir enda flinkere til å redusere matsvinnet, sier kjøkkensjefen.
Så stas er det med urter og bier på taket, at de både serverer egen honning på frokostbordet og har laget sin egen honningdessert.
– Den heter “honning fra taket” og er blitt veldig populær. Vi har også hatt konferanser hvor vi satte fram honningtavler slik at gjestene kunne forsyne seg direkte.
Prosjektet med bikuber på taket er et ledd i å skape et mer miljøvennlig hotell. Det er birøkter Nina Vraa fra firmaet Honning fra Setesdal som har påtatt seg å veile hotellgjengen. Hun driver profesjonelt med rundt 200 bikuber i Setesdal, og Hotel Caledonien har overtatt to av dem.
— Jeg bistår når de har behov for det, og i dag er jeg her for å hjelpe med høstingen.
Vanligvis er biene roligere, forsikrer hun, men ikke i dag.
– De er litt gretne siden vi akkurat har høstet honning, men det skjønner jeg godt. De har strevd i hele sommer og så kommer vi bare og forsyner oss.
Den erfarne birøkteren forteller at dronningen legger 1500 egg om dagen, at det er rundt 60.000 bier i hver kube på sensommeren. Alle har faste oppgaver i det velsmurte maskineriet. Noen er pleiebier, mens andre er arbeidsbier og har jobben med å fly ut og hente nektar. Fra Caledonien går visstnok veien oftest til Odderøya, og retningssansen er så presis at alle finner veien hjem.
– Det er et vellykket kommunistisk samfunn og fascinerende hvordan de organiserer seg. Samtidig lever ikke biene lenger enn 3 uker, så de har et kort og travelt liv.
Pallekarmene rommer massevis av urter, og hvis det går som kollegaene planlegger så skal de i fremtiden kompostere eget matavfall og bli selvforsynt med jord til urtehagen. Foto: Kari Byklum
Både urtebedet og bikubene sparer hotellet for utgifter de ellers ville hatt på å kjøpe denne maten. Det er også et strategisk riktig valg for å møte stadig mer miljøbevisste kunder.
– Mange bedrifter har interne miljøkrav som forplikter dem til å gjøre en viss andel av innkjøpene fra selskaper som tar miljøsmarte valg, og vi er stolte av å være et hotell som leverer på miljøkrav.
Tiltakene er mange; det er for eksempel ingen porsjonspakninger i verken restaurant eller hotellrom lenger. Plastflasker til vann er nesten utradert og frokosttallerkenene er blitt mindre. Ikke for at gjestene skal spise mindre, men for at de ikke skal fylle på med mer enn de orker.
– Vi veier all mat vi må kaste, og hver dag publiserer vi tallet slik at gjestene kan se det. Vi tror det øker bevisstheten hos alle.
Caledonien er også bevisst på å spare strøm, og for fire-fem år siden inngikk de et samarbeid med Green Norway, som fjernstyrer hotelles energiforbruk etter behov.
– Tidligere sto varmen på i alle rom, og kunne stå på i konferanserom som kanskje sto tomme flere dager. Nå programmeres varmen etter behov og dermed slipper vi å fyre for kråka. Når vi sammenligner strømforbruket før og etter dette tiltaket, utgjør det en årlig energibesparelse på 1,2 millioner kroner, sier Anders Fjellhøy, teknisk sjef på Caledonien.
Eller 40 prosent om du vil, og det gjør hotellsjefen glad.
– Jeg tror bare vi har sett begynnelsen på kostnads- og miljøbesparende tiltak her i Norge. Vi ser det allerede tydelig på hoteller nedover i Europa. De utnytter for eksempel risskall til byggematerialer og bruker vannet tre ganger; først i dusjen, så filtreres det og brukes i toalettet - og deretter renses det og brukes til å vanne med i hotellets hage.
Publisert: 2. september 2024 14:48
Oppdatert: 3. september 2024 9:56