I eiendom jobbes det med mange spennende tiltak knyttet til Klima- og miljø, og de har satt seg store mål i Miljøfyrtårn-arbeidet sitt.
Vaskeroboten Ecolina som vasker gangene på Rådhuskvartalet
— Vi har jo vært miljøfyrtårnsertifisert siden 2006, men opplever at det først nå har blitt et nyttig verktøy som vi bruker mye. Vi har gjort mye innenfor Byggservice, forteller Bård Erling Kvislabakken som er leder for Byggservice. Han er også Miljøfyrtårn-ansvarlig for Eiendom og en engasjert ansatt som har troa på at miljøtiltakene har en effekt.
— Alle tiltakene våre er under gjennomføring eller allerede fullført, og har så langt vært vellykka.
— Vi er alltid på utkikk etter ny teknologi som kan gjøre jobben vår lettere. Og i en tid der vi må spare ressurser, er dette ekstra viktig, fortsetter han.
Kvislabakken trekker frem droneteknologi som et godt eksempel. Så langt har de sertifisert to dronepiloter, og planlegger å få flere gjennom de strenge sertifiseringsordningene. Eiendom skal bruke droner til å undersøke takene på de kommunale byggene, i stedet for å måtte sette opp stillaser og ha folk opp på takene.
—Miljømessig gir dette store besparelser for bruk av ressurser. Vi vil se om noe trenger reparasjon uten å sende opp folk unødig. Med varmesøkende kameraer kan vi også se om det er varmetap i solcelleanleggene våre.
Det er flere nye teknologiske nyvinninger som har funnet veien til kommunens lokaler. I vår ble en vaskerobot satt i bruk i Rådhuskvartalet. Den heter Ecolina og vasker gulvene på egenhånd. Den bruker mindre vann og ikke kjemiske vaskemidler når den vasker. Den kan ikke brukes i alle bygg, for eksempel på grunn av utformingen på byggene og heisene, men nybygg kan tilpasses slik teknologi.
I dag er to roboter i drift i Kristiansand kommune. En i Rådhuskvartalet og en på nye Vågsbygd skole.
— På Vågsbygd skole sparte vi rundt en 35 % stilling ved å ha en vaskerobot. Det betyr at den sparer inn sin egen kostnad på rundt 2 år. Dersom vi får i gang 10 vaskeroboter får vi spart inn tre årsverk, forteller Leder for Byggservice renhold, Jan Heikki Maurstad.
— I et større bygg vil man kunne spare mer, og noen steder sparer vi ikke så mye, men får en god kvalitet. Og renholderne får en god digital kollega. Roboten kan ta over monotont arbeid som mopping, fortsetter Maurstad.
De ansatte har vært positive til å få roboter til kollega. Kvislabakken understreker at det ikke er slik at ansatte mister jobben for å erstattes med roboter, men at driften blir effektivisert, og gir mulighet til å flytte de ansatte over på nye oppdrag i stedet.
— Vi kommer til å mangle arbeidskraft på renholdssiden, i fremtiden, og det ser vi har begynt allerede, sier Maurstad.
Maurstad peker på at de har flere gode tiltak i renholdsarbeidet som bidrar til et bedre miljø. De viktigste tiltakene er at de har byttet vaskemidler til miljøgunstige produkter, og har kuttet ned på mengden vaskemidler. Mikrofiberkluter gjør at det er mindre behov for vaskemidler.
Polish som fører til utslipp av mikroplast, brukes så lite som mulig. Når det legges nye gulv i kommunale bygg, er det et krav at de ikke skal ha behov for slik behandling. Det er også gjort et viktig tiltak for å redusere bruken av plast. Søppelposene i alle søppelbøtter er ikke lenger laget av plast, noe som reduserer CO2-avtrykket med 50 tonn.
Renhold har jobba med bærekraftsmålene sammen med bærekraftsrådgiver i Kristiansand kommune, Ingvild Gundersen Little. Gjennom en dag med gruppearbeider kom alle teamlederne fram til 5-6 bærekraftsmål de ville jobbe videre med.
—Vi syns det var fint å finne de målene vi kunne kjenne oss igjen i. Hvem er vi inn i dette her. Vi syns det var en gøyal greie som førte til mange gode diskusjoner hos oss. Mange av diskusjonene gikk på menneskene vi har ansatt og den sosiale bærekraften.
I ansattgruppen til Renhold, er det mange som ikke er norske, og Mautstad forteller at det er flere som har tatt fagbrev og fått opplevd mye bra ved å være ansatt her.
Neste steg for renholdsgjengen er å ha opplæringsdager med alle de 200 ansatte, der de skal lære om flere ulike tema. Blant annet førstehjelp, avhengighet, personal-temaer, renholdsfag og miljø og bærekraft.
Det er veldig mange personbiler hos Eiendom, og et viktig klimatiltak har vært å skifte ut fossile biler til El-biler. Totalt har de nå rundt 30 elbiler, men de skifter ikke ut fossilbilene før det er behov for nye biler. Det er også et kommunalt bilverksted på Dalane, som Ingeniørvesenet driver, som gjør at bilene kan brukes lenger.
Det har vært noen utfordringer med å velge en mer miljøvennlig bilpark, men det er i ferd med å løse seg.
— Lademuligheter i sentrum har vært problematisk en periode nå. Dette er i ferd med å løse seg med nye hurtigladere på sonestasjoner og andre tiltak, sier Kvislabakken.
Kristiansand parkering står for strukturen for lading, og strategi for å ha nok strømkapasitet til alle kommunale biler. I tillegg er det nå vedtatt at ansatte skal få lov til å lade kommunale biler hjemme. Da får de støtte til å etablere ladepunkt hjemme.
— Vi lærte også mye av krisesituasjonen i vinter, da det var snøstorm. Vi skulle holde barnehager og skoler oppe i snøværet, men bilene våre var ikke sterke nok til å trekke snøfreser og maskiner på dårlig føre. Noen av folkene våre måtte hjem og hente egne biler. Men nå blir bilene våre bedre og bedre, sier Kvislabakken.
Etter en stor opprydning har Eiendom endelig fått på plass en god løsning for å gjenbruke bygningsmateriell. De har fått en lagermodul i datasystemet Plania, som de bruker i det daglige arbeidet. Der kan de registrere deler og materialer som de henter ut fra gamle bygninger, og bruke dem på ny på andre steder. Dette kan være dører, vinduer, toaletter, vasker eller murstein.
— Om det mangler noe i et bygg, sjekkes alltid Plania om det er mulig å hente det fra ombrukslageret i Marvika. Nå brukes dette mye mer, og vi planlegger å bruke det enda mer, også entreprenører som bygger nye bygg for kommunen må ta en utsjekk på om materialer kan ombrukes, forteller Kvislabakken.
Det koster penger å ombruke, fordi de trenger noen som kan holde oversikt, kjøre ut og hente og levere. Det kan også noen ganger komme utfordringer med garantier, men Kvislabakken mener dette er verdt å gjennomføre likevel.
— Det viktigste er at vi får brukt den døra, eller det vinduet som ikke er så gammelt, slik at det blir mindre søppel.
— Systemene hjelpe oss til å gjenbruke mer. Det hadde vært flott å kunne samarbeide på tvers i byen slik at hele befolkningen kunne brukt det, sier han videre.
Kristiansand kommune har også prosjekter med å restaurere og gjenbruke gamle bygningsdeler til eldre bygg, og ombruk av møbler på tvers av kommunen.
I fremtiden ser Kvislabakken for seg at det kan bli aktuelt med teknologi som effektiviserer driften, som for eksempel mer smarte bygg som gir en indikasjon på hva som må utføres og prioriteres av ulike driftsoppgaver.
Men også helt konkrete prosjekter står for tur, som å skifte ut lysarmaturer til LED-lys på alle kommunale bygg. Dette er en stor og kostbar jobb som er satt i gang, fordi det ikke lenger er mulig å få kjøpt pærer som ikke er LED.
Publisert: 17. september 2024 12:42
Oppdatert: 17. september 2024 14:22