Har konstruktiv panikk, fikk miljøpris

Portrettbilde av Mira Svartnes Thorsen

Mira Svartnes Thorsen har mange bærekraftshatter på seg, og vant i 2024 Kristiansand kommunes miljøpris. Foto: Jonas Eikeland/Dirty Old Town.

Mira Svartnes Thorsen har konstruktiv panikk for fremtiden, men tror på å finne de gode løsningene ved hjelp av kultur, politikk og næring.  Hun har stor tro på lokalsamfunnet, og mener det er viktig at folk og myndigheter investerer mer i nærmiljøet.

Hun har ledet musikkfestivalen Ravnedalen Live til å bli en viktig bærekraftsambassadør. Hun er også bærekraftssjef i moderselskapet og kulturarrangøren Dirty Old Town, og jobber med å finne fremtidens løsninger via prosjektene Arena for bærekraft og COP:AGDER.  Thorsen har mange hjertesaker og skal blant annet ferdigstille en kunstutstilling til sommeren.

— Et laboratorium for fest og glede og bærekraft

Mens andre har fremtidsangst, har Thorsen konstruktiv panikk. En tilstand som har ført til handling, som igjen førte til at hun i 2024 ble tildelt Kristiansand kommunes miljøpris.

— For å skape løsninger må man samarbeide.  Heldigvis er vi mennesker gode på det, så lenge vi har et felles mål, sier hun.

Til tross for panikken, mener Thorsen det er viktig å gjøre arbeidet med bærekraft gøy for de som deltar. Hun bruker kulturarrangementer til å sette søkelyset på de viktige temaene, som mat, strøm, forbruk og fellesskap.

Med Ravnedalen Live har arrangørene fått til noe unikt når det gjelder å teste ut bærekraftige løsninger, og har på den måten vist at det er mulig å gjøre en forskjell.

Avfallssortering på Ravnedalen Live

Musikkfestivalen finner sted i Ravnedalen Naturpark på Grim, og går over tre dager hvert år. Et arrangement som trekker til seg 12.000 mennesker. De satte seg et mål om å ikke produsere store mengder avfall, selv om tusenvis av mennesker skulle samles.

— Vi har et mål om 0 gram restavfall, og takket være store tanker og stadige justeringer har festivalen fått ned restavfallet til totalt 24, 5 gram per deltager i 2024, sier Thorsen, som påpeker at tallet lå på 220 gram i 2019.

Matservering på Ravnedalen Live

I tillegg har de prøvd og feilet for å finne løsninger for et eget matsystem med mål om å booste den lokale matindustrien.

— Her har vi prøvd og feilet for å komme frem til de riktige løsningene for oss. Vi har blant annet forsøkt å handle direkte fra over 30 småprodusenter, sydd tøyservietter, hatt spiselige tallerkener, ansatt unge kokker, hentet ut kjøtt fra dyr som vanligvis blir destruert, betalt blodpris og kompostert.

Alle disse små eksperimentene har drevet dem stadig nærmere et matsystem som kan fungere over tid, med lokal mat, lokal kunnskap og lokal kvalitet.

— Vi nærmer oss en god modell for å sikre lokal mat i alle ledd og en levedyktig økonomi. Dyrking, tilberedning og kompostering. Der skapes verdiene, maten og jobbene.

Kunstfeltet drømmer fram nye virkeligheter

I tillegg til festivalen, har Thorsen også tatt initiativ til prosjektene Arena for bærekraft og COP:AGDER. To prosjekter som legger til rette for samarbeid på tvers av bransjer og bedrifter, der målet er å komme frem til bærekraftige løsninger som gagner både lokalsamfunnet og storsamfunnet.

Thorsen tror kulturfeltet er - og blir - en enda større pådriver for bærekraftige løsninger i tiden som kommer.

— Vi har friheten til å si og gjøre som vi vil. Kulturlivet har som jobb å skape store opplevelser for folk. Vi inspirerer og får folk til å kjenne på tilhørighet. Vi er innovative og løsningsorienterte. Alt dette er sentrale egenskaper og viktig kompetanse når vi som samfunn skal samle folk rundt et felles mål.

Så hvorfor har nettopp konsert- og festivalarrangøren Dirty Old Town tatt initiativ til å arrangere slike bærekraftsprosjekter?

— DOT er medarrangør på COP:AGDER fordi vi bryr oss om byen vår og dens fremtid. Klimaendringene blir verre og vi står ovenfor en rekke komplekse utfordringer. Da må vi samarbeide om gode løsninger som kan gjøre fremtiden lysere.

Scenen på Ravnedalen Live

— Kulturlivet har som jobb å skape store opplevelser for folk. Vi inspirerer og får folk til å kjenne på tilhørighet. Vi er innovative og løsningsorienterte. Foto: Dirty Old Town.

Trenger system som stiller krav

Thorsen peker på at det er behov for store systemendringer for å snu klimakrisen.

— Vi har laget systemer som er irrasjonelle når vi ser på hvor vi er på vei, og hvor vi trenger å gå.

Hun viser til at store bedrifter kommer seg unna med å ikke gjøre endringer, og ønsker at det offentlige skal stille krav til de private aktørene.

— Dersom det skal være basert på frivillig innsats av bedriftene, kommer vi ingen vei. Vi burde ha et regelverk som sørger for at det er likt for alle.

— Vi vil jo egentlig ha sterkere lokale økonomier, mer gjenbruk, og mer investering i mennesker, heller enn store fantasi-prosjekter. Vi kan ikke fortsette slik vi har gjort, slår hun fast.

Vil investere i innbyggere og lokalsamfunn

Mira er opptatt av sosial bærekraft og det å jobbe med hele lokalsamfunnet.

Ravnedalen Live har et jobbprogram for unge, der de har vært opptatt av å tilby ulike oppgaver og noe som kan passe for alle. De har investert i mennesker i stedet for ting, for eksempel folk som vasker opp servise i stedet for engangs.

— Vi har mye utenforskap i dag, og vi trenger oppgaver til alle. Vi må ha hele spekteret, både de med praktiske jobber og de med tekniske jobber. Vi må ha en blandingsøkonomi.

Lokalsamfunn er en hjertesak for Mira også privat, og hun er opptatt av at folk må investere i nabolaget og bydelen sin.

— Det å bygge et robust samfunn i nabolaget og bydelen, sterke nabolag som passer på hverandre, er det beste man kan jobbe med.

Thorsen minner om at det ofte er lettere enn man tror å ta del i noe, og endre på noe.

— Bare man spør og viser litt høflighet og vilje til å bidra så kommer man langt. Man må gjøre det på en ordentlig måte. Man kan være så sint man vil på politikerne - men demokratiet er deg selv. Man kan ikke sutre over politikken, om man ikke engasjerer seg, sier hun.

Mira drømmer om at bydelsrådene skal styrkes, og et deltakende budsjett, slik at lokalsamfunnene får være med på å bestemme hva pengene skal brukes til.

— Det er eneste måten vi kan få til medvirkning. Altfor få er kobla på. Folk må være mer engasjerte i lokalsamfunnet.

Portrettbilde av Mira Svartnes Thorsen

— Det å bygge et robust samfunn i nabolaget og bydelen, sterke nabolag som passer på hverandre, er det beste man kan jobbe med. Foto: Jonas Eikeland/Dirty Old Town.

Vil dytte i retning av en bedre verden

Om arbeidet med bærekraft, særlig på Ravnedalen Live, sier Mira at det har vært både givende og utfordrende.

— Det har vært lett fordi vi har sittet på så mye kompetanse om hva som er viktig, hvorfor og hvordan. Og vi har hatt utrolig gode samarbeidspartnere

Det har også vært utfordrende fordi det har kostet mye tid og energi å gå «all in». Likevel har det vært viktig for henne å ikke oppgi integritet og verdier.

— Det er jo noe med å ha et overordna prosjekt, noe man kan samarbeide med hundrevis av mennesker om. Det ligger en dyp tilfredsstillelse i det. Når vi får så mye anerkjennelse i byen, Norge og Europa, så føles det veldig meningsfylt. Som at vi ønsker å dytte i en retning som gir en bedre verden.

Publisert: 14. januar 2025 12:28
Oppdatert: 16. januar 2025 11:45