Selv midt i krise finnes viljen til å bygge en bedre fremtid. Miljøvernenheten i Kristiansand kommune å deltar i et meningsfullt internasjonalt miljøsamarbeid med den ukrainske byen Mykolaiv – en by som, til tross for daglige angrep og svært krevende leveforhold, velger å rette blikket fremover.
Kateryna Pushko kom til Kristiansand fra Mykolaiv som flyktning og har kommet i jobb i Miljøvernenheten i Kristiansand kommune.
Som en frontlinjeby står Mykolaiv overfor enorme utfordringer. Likevel fortsetter byens ledelse, miljøspesialister, lærere og økologistudenter ved Mykolaiv universitet sitt arbeid med stort engasjement og et sterkt ønske om utvikling. Sammen med Kristiansand kommune har de satt i gang et prosjekt som skal fremme miljøopplæring og bærekraftig livsstil.
En av prosjektets koordinatorer er Kateryna Pushko, som måtte forlate hjembyen sammen med sin datter på grunn av krigen. Etter å ha hatt praksisplass hos Miljøvernenheten i Kristiansand, jobber hun nå videre med prosjektet – og bringer med seg både faglig kompetanse og et dypt personlig engasjement for å styrke samarbeidet mellom de to byene.
Inspirert av hvordan Kristiansand jobber med miljøopplæring, så Kateryna en mulighet til å knytte fortid og nåtid sammen, og bidra til å bygge en bro mellom to lokalsamfunn. Det som startet som en idé, har utviklet seg til et reelt samarbeid, der arbeidsgrupper fra Mykolaiv og Kristiansand møtes jevnlig digitalt for å dele erfaringer, kunnskap og løsninger.
— For meg handler dette prosjektet ikke bare om profesjonelle mål, sier Kateryna.
— Det er veldig personlig. Som mor ønsker jeg at datteren min skal vokse opp i en verden med ren luft, trygt drikkevann og respekt for naturen – og for hverandre. Å få bidra til den framtiden, selv gjennom små skritt, gjennom utdanning og samarbeid, betyr alt for meg.
Dette prosjektet handler ikke om store budsjetter eller store ord. Det handler om mennesker, kunnskapsdeling, støtte og samarbeid for en mer bærekraftig framtid. Og ofte er det nettopp de små første skrittene som er de viktigste.
Til tross for krigens utfordringer viser teamet fra Mykolaiv stor interesse for Kristiansands erfaringer. De er spesielt inspirert av initiativer som Bølgen bærekraftsenter – en regional arena for bærekraft og innovasjon – og Miljøuks, den årlige festivalen som samler skoler, barnehager, frivillige organisasjoner, næringsliv og innbyggere.
Deltakerne ser også på hvordan man kan bruke Kristiansands erfaringer i Mykolaiv – som riktig kildesortering, reduksjon av matsvinn, dyrking i barnehager og involvering av barn i praktiske miljøaktiviteter i utdanningen. De digitale møtene mellom byene har blitt en viktig arena for erfaringsutveksling – om hvordan vi kan integrere bærekraft i utdanning, kommunisere effektivt med innbyggere, og styrke kommunens rolle som en pådriver i det grønne skiftet.
Publisert: 31. mars 2025 13:27
Oppdatert: 31. mars 2025 14:20