Grønn og fornybar energi

Nye næringsetableringer medfører behov for økt tilgang på energi og i løpet av ganske kort tid skal vi bytte ut kull, olje og gass med ny fornybar energi. Den fornybare energien, hovedsakelig vannkraft, vindkraft og solceller, forbruker areal. Det er også et press på vannkraftutbygging (både nytt og oppgraderinger), og nye overføringslinjer. I løpet av kort tid har vindkraft på land brukt nesten like mye areal som hyttebygging har brukt frem til nå. (Kilde: Energi & natur)

Bilde av vindturbiner med skyer og sol i bakgrunnen.

Vindturbiner i solnedgang - fra Geitfjellet Vindpark.

Vindkraft

De siste årene har det blitt bygget ut mye vindkraft i Norge, og totalt tar dette nå snart mer areal enn hyttebebyggelsen. Ett eksempel i Agder er Tonstad vindpark som er regulert inn på 26.200 dekar, eller 26,2 km2. I dette området er det 45 km veier og 51 turbiner (høyde 129m og rotordiameter 142m). Årsproduksjonen er ca 700GWh, og det tilsvarer 33.000 husstander. Tall fra SSB i 2009 viste at det ville rekke til alle husstander i Kristiansand. I tillegg brukes det jo strøm til mye annet, for eksempel industri, transport osv.

Hvis vi tegner inn det regulerte område for Tonstad vindpark i Kristiansand kommunes kart, blir det lettere å se størrelsen på området. Det strekker seg helt fra Odderøya og opp til kommunegrensen mot Vennesla kommune. 

Kart over kommunen med regulert område tegnet inn.

Regulert område for Tonstad vindpark tegnet inn i Kristiansand kommune.

Havvind

Mye av energien som skal hentes ut frem mot 2050 ventes å komme fra havvind. Dette er av naturlige grunner mer krevende og dyrere enn vindturbiner på land. Det tar dermed lengre tid, og det er lite sannsynlig at vi får stor produksjon fra havvind før 2030.

På samme måte som på land dekker dette store arealer, men er ute av syne for oss mennesker. Hvordan det påvirker livet i havet og luften der ute vet vi ikke alt om enda. Denne industrien krever også store industriarealer på land, og Sodevika i Lindesnes kommune kan være et eksempel på det.

Havvind utenfor København i 2015.

Solenergi

Prisen på solenergi har vært sterkt fallende i en årrekke, men arealet som behøves er ikke drastisk redusert. I utgangspunktet er det mange tak og fasader som kan brukes til solenergi, og da trenger en ikke nytt areal. Tenk bare på alle arealer på næringsbygg i kommunen.

Egne solparker vil også komme, og en slik er allerede planlagt på Birkeland. Den vil bruke 191 000 kvadratmeter (netto 140) av noe som tidligere var skog.

Vannkraft

Agder har flere kommuner som er store produsenter av vannkraft. Vannkraft bruker areal ved oppdemming, samt at vannføring endres. Begge deler påvirker arealbruk og livet som bor i og over vannet. Selv om det er sagt at tiden for de store vannkraftutbyggingene er over, så er det fortsatt et press for å bygge ut vannkraft og oppgradere eksisterende anlegg.

Bærekraftsdilemmaer:

  • Mer grønn energi krever areal – hvor mye areal kan vi bruke?
  • Skal vi ha solceller på taket, eller grønne tak? Hva er fordeler og ulemper?
  • Er det mulig å tenke seg en verden med mindre energiforbruk?
  • Er det andre energiformer som kan være aktuelle?

Publisert: 24. april 2024 14:54
Oppdatert: 29. april 2024 7:58