Slik gir du klærne forlenget liv

Det bugner av klær i norske klesskap. Men når vi oppdager en flekk, et lite hull eller bare blir lei plagget, er veien til søpla ofte kort. Det er et kjempeproblem, mener landets mest kjente klesfikser, som har gode råd til de som ønsker å reparere gamle plagg. 

Reparasjon av genser

Eva Kittelsen gir hjelp til Andrea Berglihn som skal reparere turgenseren sin.

– Hvis vi hadde stanset all klesproduksjon nå, hadde vi likevel hatt nok klær i verden til de neste 100 årene, sier Eva Kittelsen

Hun omtales som Norges mest kjente klesfikser og er kjent fra Symesterskapet på NRK. Nylig var hun på Sørlandet for å promotere sin kommende bok Synlig Reparasjon, og påstanden kom da hun i den forbindelse gjestet “fikselauget” på Bølgen bærekraftsenter.

– Klesindustrien står sterkt, så den kommer vi ikke unna. Den beste måten å tvinge frem endring på, er at vi sørger for å redusere vårt eget klesforbruk, sier hun og oppfordrer folk til å begynne å tenke på reparasjon som noe vakkert. 

Bruk klærne lengre!

Å utsette egne kleskjøp, slik at de totalt sett blir færre, er bærekraftig i seg selv. Men ved å fikse på det man har, kan man også få veldig unike og kule plagg, mener Kittelsen. 

– Selv er jeg stolt av å reparere mine egne klær, og jeg brenner for å fikse dem på en synlig måte. Da blir plaggene mer personlige.

Men innimellom må man likevel kjøpe noe nytt, og da bør man handle med hjertet, oppfordrer Kittelsen.

– Kjøp kun plagg du har skikkelig lyst på, da øker sjansen for at du kommer til å bruke dem lenge. Dessuten er det mer fristende å reparere klær du er glad i, for da får du jo glede av dem enda lenger.

Eva Kittelsen på Bølgen foran forsamling av kvinner.

- Når vi lager synlige reparasjoner får klærne et eget preg. Men det er selvsagt viktig at vi ikke bare pynter på plaggene, de må også forsterkes slik at de får forlenget liv, sier Eva Kittelsen, tekstilkunstner og forfatter av Synlig Reparasjon.

Her kan du lære å fikse dine klær

Hvert år produseres det 100 milliarder klesplagg på verdensbasis, og her i Norge handles det 70 000 tonn klær i året. Hver og en av oss har i snitt 359 plagg, og hvert eneste klesplagg vi eier, har vært med på å øke skadelige klimagassutslipp, ifølge Svanemerket.no.

– Vi kan ikke fortsette slik, og derfor er det utrolig interessant å høre på Eva Kittelsen som vil inspirere oss til å ta bedre vare på det vi allerede har i skapet, sier leder av husflidslaget Mette Skovby.

Siden 2019 har Kristiansand Husflidslag arrangert “fikselauget” hver første mandag i måneden. Skovby forteller at alle er velkomne til å ta med egne slitte klær – og reparere dem. 

– Vi stiller med symaskiner og nødvendig utstyr, og vi hjelper gjerne til dersom du ikke har erfaring med å fikse klær.

Synlige sømmer

Men denne mandagen er anledningen først og fremst besøket av Eva Kittelsen. Hun er takknemlig for å kunne spre budskapet som hun brenner for.

- Jeg blir ofte møtt med at “jeg har ikke tid til å fikse på klærne mine, og dessuten er det så billig å kjøpe nytt”. Jeg kan forstå den tanken, og derfor er jeg opptatt av vise at det ikke trenger å være så krevende å fikse dem selv, sier Kittelsen.

Eva Kittelsen

Eva Kittelsen elsker å skape engasjement og ber folk tenke på reparasjon som noe vakkert. Hun oppfordrer også til respekt for tradisjoner og håndverk.

Hun deler disse rådene:

  • Ta grep raskt. Jo lenger du går med et plagg med hull før du tar grep, jo større blir skaden.
  • Nybegynner? Start med det enkle. Hvis du gaper over mer enn du mestrer, er det fare for at skaden blir verre.
  • Øvelse gjør mester. Det du ikke klarer å fikse nå, klarer du sikkert når du har øvd litt.
  • Spør om hjelp. Jeg elsker gammelt tradisjonshåndverk. Lær av dem som kan det, og gjør ditt for at kunnskapene videreføres.
  • Verre før bedre. Noen ganger lønner det seg å sprette opp en søm og forsterkere plagget bak, før du fikser selve skaden. Da forsterker du hele området og plagget varer lenger.
  • Ta godt i. Går det hull på buksekneet, kan det være lurt å lappe et større område på baksiden av buksen. Så kan du heller sy en mindre lapp eller lage en synlig pyntesøm på fremsiden. Da blir hele kneet forsterket.
  • Forebygg skade. Har du en glidelås som stikker ut eller en bukseknapp som sliter på blusen? Gjør noe med det som er veien, eller forsterk plagget før skaden oppstår. 
  • Plagg kan lappes med det meste, og hvis du liker å strikke eller hekle, kan du lage din helt personlige lapp.
  • Noen liker å sy med maskin, andre for hånd. Velg den metoden du trives best med, begge deler går som regel bra.


 

Rosa favorittbamse

Anita Jensen har ei jente som ble helt fortvilet, da hunden tok reale jafs av favorittbamsen slik at vatten den var fylt med flakset over alt. - Det var stor sorg hjemme da det skjedde, så hun blir nok glad om jeg klarer å fikse den.

Over halvparten kjøper brukt

Selv om mange kan bli bedre kjent med gjenbruk og ombruk, viser ferske tall en gryende endring. Opinion har nylig gjennomført en undersøkelse for FINN hvor det kommer fram at stadig flere kjøper brukte klær.

I undersøkelsen oppgir 54 prosent av  den voksne befolkningen at de har kjøpt bruke klær, og dette er en økning på 9 prosent sammenlignet med 2019. 

Økningen er størst blant kvinner i aldersgruppen 30 - 49 år, og Kathrine Opshaug Bakke i FINN forteller at FINN-torget er mer besøkt enn noen gang.

-  I kategorien for brukte klær har vi nå cirka 200 000 daglige besøk, og de som handler brukte klær oppgir at de gjør det både fordi det er billigere og bedre for miljøet. Det er gode nyheter, sier hun.

Publisert: 29. august 2023 10:26
Oppdatert: 11. juni 2024 10:26